Jeśli fit obiad to tylko chude mięso drobiowe? Często zapominamy o tym, że do wyboru mamy o wiele więcej niż tylko pierś z kurczaka lub indyka… Proponujemy aromatyczne pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i ajwarem! Zdrowe obiady nie muszą być jałowe i monotonne.

Składniki:
- 2 małe udka z kurczaka
- 300g ziemniaków
- 10ml oliwy z oliwek
- przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, suszony rozmaryn
- dodatki: świeża sałatka z roszponki, pomidorków i ogórka zielonego
Składniki na ajwar:
- 1 czerwona papryka
- 1 bakłażan
- 100g pomidorów z puszki
- sól, pieprz
- 10g oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- odrobnina słodzika lub łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokrój w podłużne ćwiartki i wymieszaj z połową oliwy z oliwek, solem, pieprzem i rozmarynem.
2.Udka z kurczaka zamarynuj z drugą połową oliwy i przyprawami.
3.Na blaszce wyłożonej papierem ułóż ziemniaki i udka z kurczaka.
4.Paprykę i bakłażana do ajwaru pokrój w kostkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i przypraw solą i pieprzem.
5.Do nagrzanego piekarnika wstaw udka z ziemniakami oraz naczynie z warzywai do ajwaru i piecz je w 190 stopniach przez 25-35 minut.
6.Upieczone warzywa do ajwaru wrzuć do miski, dodaj pomidory z puszki, ocet jabłkowy, czosnek, słodzik lub miód. Zblenduj na gładką pastę blenderem i podaj z ziemniakami i udkiem pieczonym.