Aromatyczne udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i ajwarem

IMG_1160
Czas czytania: < 1 min

Jeśli fit obiad to tylko chude mięso drobiowe? Często zapominamy o tym, że do wyboru mamy o wiele więcej niż tylko pierś z kurczaka lub indyka… Proponujemy aromatyczne pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i ajwarem! Zdrowe obiady nie muszą być jałowe i monotonne.

Składniki:

  • 2 małe udka z kurczaka
  • 300g ziemniaków
  • 10ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, suszony rozmaryn
  • dodatki: świeża sałatka z roszponki, pomidorków i ogórka zielonego

Składniki na ajwar:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • 100g pomidorów z puszki
  • sól, pieprz
  • 10g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • odrobnina słodzika lub łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki pokrój w podłużne ćwiartki i wymieszaj z połową oliwy z oliwek, solem, pieprzem i rozmarynem.

2.Udka z kurczaka zamarynuj z drugą połową oliwy i przyprawami.

3.Na blaszce wyłożonej papierem ułóż ziemniaki i udka z kurczaka.

4.Paprykę i bakłażana do ajwaru pokrój w kostkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i przypraw solą i pieprzem.

5.Do nagrzanego piekarnika wstaw udka z ziemniakami oraz naczynie z warzywai do ajwaru i piecz je w 190 stopniach przez 25-35 minut.

6.Upieczone warzywa do ajwaru wrzuć do miski, dodaj pomidory z puszki, ocet jabłkowy, czosnek, słodzik lub miód. Zblenduj na gładką pastę blenderem i podaj z ziemniakami i udkiem pieczonym.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju