Babeczki cytrynowe z cukinią bez cukru

IMG_2160
Czas czytania: < 1 min

Dodatek warzyw do różnych dań na słodko powoduje, że danie jest jeszcze bardziej odżywcze a dodatkowo ukrywamy porcję warzyw. Umówmy się, ta cukinia jest praktycznie niewyczuwalna w tym posiłku a dodaje niesamowitą wilgoć przez co babeczki nie są suche.

Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej
  • 2 jaja kurze
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 200g startej cukinii
  • 60ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny + starta skórka z cytryny (można użyć również aromatu)
  • szczypta soli
  • słodzik (np. ksylitol)

Sposób wykonania:

1.Cukinię umyj, odkrój końcówki i zetrzyj na tarce.

2.Suche składniki wymieszaj w misce.

3.W drugim pojemniczku zmiksuj mokre składniki: jogurt naturalny, olej, jaj kurze, sok z cytryny.

4.Wymieszaj suche składniki z mokrymi, dodaj startą cukinię i skórkę z cytryny. Dokładniej miksuj do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno wyjść płynne ale gęste i lepkie.

5.Przygotuj foremki na muffiny i przelej w nie ciasto. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut w 180 stopniach.

6.Gotowe babeczki możesz przystroić serkiem homogenizowanym i wiórkami kokosowymi.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy