Dodatek warzyw do różnych dań na słodko powoduje, że danie jest jeszcze bardziej odżywcze a dodatkowo ukrywamy porcję warzyw. Umówmy się, ta cukinia jest praktycznie niewyczuwalna w tym posiłku a dodaje niesamowitą wilgoć przez co babeczki nie są suche.
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej
- 2 jaja kurze
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g jogurtu naturalnego
- 200g startej cukinii
- 60ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny + starta skórka z cytryny (można użyć również aromatu)
- szczypta soli
- słodzik (np. ksylitol)

Sposób wykonania:
1.Cukinię umyj, odkrój końcówki i zetrzyj na tarce.
2.Suche składniki wymieszaj w misce.
3.W drugim pojemniczku zmiksuj mokre składniki: jogurt naturalny, olej, jaj kurze, sok z cytryny.
4.Wymieszaj suche składniki z mokrymi, dodaj startą cukinię i skórkę z cytryny. Dokładniej miksuj do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno wyjść płynne ale gęste i lepkie.
5.Przygotuj foremki na muffiny i przelej w nie ciasto. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut w 180 stopniach.
6.Gotowe babeczki możesz przystroić serkiem homogenizowanym i wiórkami kokosowymi.