Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do czerwca. Warto w tym czasie korzystać z tego sezonowego owocu które swoim kwaskowym smakiem idealnie komponuje się do słodkich dań. Na jesień proponujemy zastąpić rabarbar śliwkami! Śliwka również będzie świetnie pasowała do rozmaitych wypieków na słodko…

Składniki:
- 2 sztuki rabarbaru (ok. 230g)
- 2 małe jaja kurze
- 20ml oleju rzepakowego
- słodzik lub 40g ksylitolu
- 120g jogurtu naturalnego
- 150g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
1.Rabarbar dokładniej umyj i pokrój w kostkę.
2.Białka rozdziel od żółtek. Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3.W misce zmiksuj żółtka z olejem rzepakowym, jogurtem naturalnym i słodzikiem.
4.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
5.Do mokrej masy dodaj mąkę i dokładnie zmiksuj ponownie ciasto.
6.Łyżką delikatnie dodaj ubite białka cały czas mieszając aż powstanie pulchna masa.
7.Ciasto przelej do foremek na muffiny. Na wierzch nałóż rabarbar.
8.Muffiny wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 20-25 minut.
Spróbuj również: