Babeczki jogurtowe z rabarbarem bez cukru

IMG_0899
Czas czytania: < 1 min

Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do czerwca. Warto w tym czasie korzystać z tego sezonowego owocu które swoim kwaskowym smakiem idealnie komponuje się do słodkich dań. Na jesień proponujemy zastąpić rabarbar śliwkami! Śliwka również będzie świetnie pasowała do rozmaitych wypieków na słodko…

Składniki:

  • 2 sztuki rabarbaru (ok. 230g)
  • 2 małe jaja kurze
  • 20ml oleju rzepakowego
  • słodzik lub 40g ksylitolu
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 150g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

1.Rabarbar dokładniej umyj i pokrój w kostkę.

2.Białka rozdziel od żółtek. Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

3.W misce zmiksuj żółtka z olejem rzepakowym, jogurtem naturalnym i słodzikiem.

4.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

5.Do mokrej masy dodaj mąkę i dokładnie zmiksuj ponownie ciasto.

6.Łyżką delikatnie dodaj ubite białka cały czas mieszając aż powstanie pulchna masa.

7.Ciasto przelej do foremek na muffiny. Na wierzch nałóż rabarbar.

8.Muffiny wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 20-25 minut.

Spróbuj również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Rodzaje jogi

Czas czytania: 4 min Joga to piękna filozofia i piękny sport. Nie zawsze musisz być zwolennikiem tej filozofii, by uprawiać jogę jako zdrowy i uniwersalny sport. A jednak zanim

Placuszki dyniowe

Czas czytania: < 1 min Sezon na dynię ruszył już w pełni! Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem i smakuje również świetnie na słodko! Polecamy przygotować dynię w wolny dzień i

Fit carbonara z szynką i pieczarkami

Czas czytania: < 1 min Tradycyjna wersja obfituje w śmietanę z dodatkiem boczku. Ale na co dzień nie musisz rezygnować z takich rarytasów jak carbonara. Wypróbuj jej zdrowszą wersję z