Batony marchewkowo-owsiane to alternatywa klasycznej owsianki śniadaniowej. Nadają się one szczególnie jako śniadanie na wynos. Batoniki te mogą służyć również jako zdrowa przekąska. Zobacz jak zrobić batony marchewkowo-owsiane z bakaliami.
Składniki:
- 1 marchewka (45g)
- łyżka siemienia lnianego
- 10g oleju kokosowego bądź rzepakowego
- 10g wiórków kokosowych
- 20g rodzynek
- 100g płatków owsianych
- łyżka miodu (24g)
- cynamon
- 1 jajo kurze
Sposób przygotowania:
1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
2. Olej kokosowy oraz miód delikatnie podgrzej aż się rozpuszczą.
3. Płatki owsiane wymieszaj z wiórkami, siemieniem lnianym, rodzynkami i cynamonem.
4. Dodaj na oczkach startą marchewkę i ponownie dokładnie wymieszaj.
5. Następnie dodaj jedno jajko oraz olej kokosowy z miodem energicznie mieszając całą masę do połączenia składników.
6. Masę przelej do małej foremki tak aby baton miał grubość ok 3-4cm.
7. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Możesz batony podać ze skyrem lub innym wysokobiałkowym serkiem.
Polecamy również: