Biotyna, znana także jako witamina H lub witamina B7, to organiczny związek chemiczny z grupy rozpuszczalnych w wodzie witamin B. Występuje powszechnie w przyrodzie – jest wytwarzana przez bakterie oraz niektóre grzyby, glony i rośliny. Witamina H stanowi koenzym kilku różnych enzymów, który uczestniczy w wielu procesach chemicznych zachodzących w organizmie. Bierze udział między innymi w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów oraz syntezie białek i kwasów tłuszczowych.
Właściwości i zastosowanie
Biotyna jest jedną z witamin, co oznacza, że jest niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu. Jak wiele witamin z grupy B, ma ona ścisły związek z budową i kondycją skóry oraz włosów i paznokci. Badania potwierdzają, że u osób, które przyjmują biotynę w postaci suplementu przynosi ona wiele dobrego w zakresie dbałości o wyżej wymienione kwestie.
Precyzując, biotyna:
- ma wpływ na aktywność gruczołów łojowych, reguluje ich pracę i zapobiega łojotokowi,
- reguluje wydzielanie sebum, zapobiegając nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry,
- zapobiega powstawaniu przebarwień, ujednolica koloryt skóry,
- przeciwdziała łuszczeniu się skóry,
- zapobiega stanom zapalnym skóry i powstawaniu wyprysków,
- działa nawilżająco i regenerująco na naskórek,
- wspomaga gojenie się ran,
- poprawia kondycję włosów (prawdopodobnie ze względu na udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych) poprzez poprawę ich grubości, elastyczności i połysku,
- wspomaga tempo wzrostu włosów,
- może hamować tempo siwienia włosów,
- może hamować przetłuszczanie się włosów,
- działa wzmacniająco na kruche paznokcie,
- poprawia kondycję paznokci i ogranicza powstawanie pęknięć.
Niedobór i nadmiar
Objawy niedoboru biotyny są związane przede wszystkim z naszą skórą i można zobaczyć je gołym okiem. Pojawiają się na niej różnego rodzaju podrażnienia, przesuszenia, a także stany zapalne. Skóra może również zmieniać kolor na szarawy i łuszczyć się. Słaba płytka paznokcia staje się podatna na złamania i kruszenie. Dochodzi też bardzo często do wzmożonego wypadania włosów.
Objawem mniej oczywistym, ale także występującym u niektórych ludzi jest podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Przy braku biotyny pojawiają się również symptomy ogólne, takie jak brak koncentracji i senność, czy otępienie. Paradoksalnie – z drugiej strony – może wystąpić stan przeciwny, czyli rozdrażnienie.
Brak odpowiednich ilości biotyny w organizmie niekorzystnie wpływa także na mięśnie, co objawia się ich bólem, a niekiedy mrowieniem.
W kwestii nadmiaru biotyny- w większości przypadków- organizm radzi sobie sam z nadmiarem biotyny. Tym samym ciężko jej przedawkowanie. Gdy poziom witaminy H w organizmie jest za wysoki, jest ona wydalana wraz z moczem. Jednak przy długotrwałym i nadmiernym stosowaniu biotyny mogą pojawić się takie skutki uboczne jak: nawracające bóle brzucha, mdłości, biegunka, wymioty oraz zmiany nastroju.
W przypadku biotyny – jak każdego suplementu i witamin – musimy pamiętać, że nie są to cukierki 🙂
Źródła biotyny
Biotyna występuje powszechnie w produktach spożywczych. Znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Jej największe źródła stanowią:
- żółtka jaj (ok. 54 µg/100 g),
- drożdże piwne (ok. 80 µg/100 g),
- wątroba wołowa (ok. 100 µg/100 g),
- sardynki (ok. 21 µg/100 g),
- warzywa strączkowe (ok. 60 µg/100 g),
- migdały (ok. 17 µg/100 g),
- orzechy włoskie (ok. 37 µg/100 g).
Wchłanianie biotyny poprawiają inne witaminy z grupy B (tzw. B-kompleks), magnez oraz mangan. Biotyna jest również produkowana w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.
Oczywistym jest fakt, że witaminy i mikroelementy najlepiej byłoby przyswajać głownie z jedzeniem. Kiedy jednak występują u nas pewne niedobory = problemy, o których wspomniano wyżej, powinniśmy sięgać po tego typu wspomaganie. Biotyna jest naprawdę świetnym uzupełnieniem diety i – jak zostało zawarte w tytule – “witaminą piękna” 🙂
Polecamy także: