Buddha bowl z makaronem ryżowym, wołowiną, marchewką, kapustą czerwoną i orzechami.
Składniki:
- 1/2 ogórka
- czerwona kapusta
- 1 marchewka
- garść orzechów brazylijskich bądź innych
- 150g wołowiny
- 60g makaronu ryżowego
Sos sezamowy:
- łyżka tahini
- łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku gotuj ją na bulionie warzywnym bądź wodzie na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Wołowina powinna się tak gotować przez ok 1,5-2 godziny. Warto przygotować większą ilość wołowiny na raz a potem zamrozić ją w porcjach. Tak wcześniej już przygotowaną wołowinę wystarczy później tylko wyjąć z zamrażarki i dodać do posiłku.
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli nie jest napisane inaczej to ok. 5-6 minut.
Warzywa dokładniej umyj, marchew i kapustę zetrzyj na tarce a ogórka pokrój w słupki. W misce ułóż makaron ryżowy, mięso, warzywa i orzechy. W osobnym pojemniczku przygotuj sos i dokładnie wymieszaj tahini z octem, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Gotowe danie polej sosem.
Spróbuj również: