Buddha bowl z wołowiną

IMG_3346
Czas czytania: < 1 min

Buddha bowl z makaronem ryżowym, wołowiną, marchewką, kapustą czerwoną i orzechami.

Składniki:

  • 1/2 ogórka
  • czerwona kapusta
  • 1 marchewka
  • garść orzechów brazylijskich bądź innych
  • 150g wołowiny
  • 60g makaronu ryżowego

Sos sezamowy:

  • łyżka tahini
  • łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka sosu sojowego
Buddha Bowl z wołowiną, warzywami i sosem tahini

Przygotowanie:

Wołowinę pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku gotuj ją na bulionie warzywnym bądź wodzie na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Wołowina powinna się tak gotować przez ok 1,5-2 godziny. Warto przygotować większą ilość wołowiny na raz a potem zamrozić ją w porcjach. Tak wcześniej już przygotowaną wołowinę wystarczy później tylko wyjąć z zamrażarki i dodać do posiłku.

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli nie jest napisane inaczej to ok. 5-6 minut.

Warzywa dokładniej umyj, marchew i kapustę zetrzyj na tarce a ogórka pokrój w słupki. W misce ułóż makaron ryżowy, mięso, warzywa i orzechy. W osobnym pojemniczku przygotuj sos i dokładnie wymieszaj tahini z octem, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Gotowe danie polej sosem.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty