Buddha Bowl ze szpinakiem, pieczoną ciecierzycą, batatem i czerwoną kapustą

IMG_2959
Czas czytania: < 1 min

Buddha Bowl cieszy oko i zdrowie! To miska z różnorodnymi dodatkami takimi jak warzywa, strączki, kasze. Spróbuj naszą wersję z ciecierzycą i batatem!

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 30g kaszy kuskus
  • kiełki
  • 50g czerwonej kapusty
  • 100g ciecierzycy z puszki
  • 100g batatów
  • kiełki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła
  • 5g oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny, łyżka tahini, łyżka miodu, łyżka wody

Sposób przygotowania:

1.Batata pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem i ziołami. Zamarynuj batata oraz ciecierzycę w oliwie z oliwek. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 15-20 minut.

2.Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

3.W pojemniczku wymieszaj tahini z sokiem z cytryny, szczyptą soli, miodem i wodą aż powstanie sos.

4.W misce ułóż kuskus, kapustę czerwoną, upieczonego batata i ciecierzycę, szpinak i kiełki. Polej danie sosem sałatkowym.

Spróbuj również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty