Budyń czekoladowy z bananem i kruszonką owsiano-migdałową
Połączenie kremowego budyniu z chrupiącą kruszonką to niebo w gębie! Dodatkowo posiłek staje się pełnowartościowy dzięki takim dodatkom jak banan, płatki owsiane i migdały.
Składniki:
- 250ml mleka 1,5%
- 20g proszku do budyniu bez cukru o smaku czekoladowym
- 5g kakao naturalne w proszku
- 20g ksylitolu bądź innego słodzika
- 20g płatków owsianych
- 15g migdałów w płatkach
- 1/2 banana
Przygotowanie:
W rondelku podgrzej 3/4 mleka. W pozostałej części mleka rozpuść proszek do budyniu, kakao i słodzik. Kiedy mleko się już wystarczająco nagrzeje wlej rozpuszczony proszek do budyniu do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Mieszaj aż budyń zgęstnieje i będzie gładki bez grudek.
Gotowy budyń przelej do miseczki. Następnie przygotuj patelnie teflonową i dobrze ją rozgrzej. Na suchą patelnię daj: płatki owsiane i migdały. Praż je przez 2-3 minuty aż się zarumienią cały czas mieszając.
Banana możesz pokroić w plastry i ułożyć na budyniu bądź uprzednio uprażyć go delikatnie na patelni z dodatkiem wody aby zmiękł. Kolejno posyp budyń gotową kruszonką owsiano-migdałową.
Spróbuj również: