Budyń czekoladowy z bananem

IMG_3295
Czas czytania: < 1 min

Budyń czekoladowy z bananem i kruszonką owsiano-migdałową

Połączenie kremowego budyniu z chrupiącą kruszonką to niebo w gębie! Dodatkowo posiłek staje się pełnowartościowy dzięki takim dodatkom jak banan, płatki owsiane i migdały.

Składniki:

  • 250ml mleka 1,5%
  • 20g proszku do budyniu bez cukru o smaku czekoladowym
  • 5g kakao naturalne w proszku
  • 20g ksylitolu bądź innego słodzika
  • 20g płatków owsianych
  • 15g migdałów w płatkach
  • 1/2 banana

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej 3/4 mleka. W pozostałej części mleka rozpuść proszek do budyniu, kakao i słodzik. Kiedy mleko się już wystarczająco nagrzeje wlej rozpuszczony proszek do budyniu do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Mieszaj aż budyń zgęstnieje i będzie gładki bez grudek.

Gotowy budyń przelej do miseczki. Następnie przygotuj patelnie teflonową i dobrze ją rozgrzej. Na suchą patelnię daj: płatki owsiane i migdały. Praż je przez 2-3 minuty aż się zarumienią cały czas mieszając.

Banana możesz pokroić w plastry i ułożyć na budyniu bądź uprzednio uprażyć go delikatnie na patelni z dodatkiem wody aby zmiękł. Kolejno posyp budyń gotową kruszonką owsiano-migdałową.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu