Budyń czekoladowy z bananem

IMG_3295
Czas czytania: < 1 min

Budyń czekoladowy z bananem i kruszonką owsiano-migdałową

Połączenie kremowego budyniu z chrupiącą kruszonką to niebo w gębie! Dodatkowo posiłek staje się pełnowartościowy dzięki takim dodatkom jak banan, płatki owsiane i migdały.

Składniki:

  • 250ml mleka 1,5%
  • 20g proszku do budyniu bez cukru o smaku czekoladowym
  • 5g kakao naturalne w proszku
  • 20g ksylitolu bądź innego słodzika
  • 20g płatków owsianych
  • 15g migdałów w płatkach
  • 1/2 banana

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej 3/4 mleka. W pozostałej części mleka rozpuść proszek do budyniu, kakao i słodzik. Kiedy mleko się już wystarczająco nagrzeje wlej rozpuszczony proszek do budyniu do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Mieszaj aż budyń zgęstnieje i będzie gładki bez grudek.

Gotowy budyń przelej do miseczki. Następnie przygotuj patelnie teflonową i dobrze ją rozgrzej. Na suchą patelnię daj: płatki owsiane i migdały. Praż je przez 2-3 minuty aż się zarumienią cały czas mieszając.

Banana możesz pokroić w plastry i ułożyć na budyniu bądź uprzednio uprażyć go delikatnie na patelni z dodatkiem wody aby zmiękł. Kolejno posyp budyń gotową kruszonką owsiano-migdałową.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju