Jeśli jesteś fanem cynamonu to koniecznie wypróbuj cynamonowe bułeczki ślimaki. Takie bułeczki przypominają nam smak drożdżówki kiedy się chodziło do szkoły. Dzisiaj proponujemy powrót do tych luźnych czasów.
Czas czytania: < 1min
Jeśli jesteś fanem cynamonu to koniecznie wypróbuj cynamonowe bułeczki ślimaki. Takie bułeczki przypominają nam smak drożdżówki kiedy się chodziło do szkoły. Dzisiaj proponujemy powrót do tych luźnych czasów.
Składniki:
250g mąki orkiszowej/pszennej
2 jaja kurze
25g oleju rzepakowego
25g świeżych drożdży
100ml mleka
50g daktylicynamon
słodzik
Sposób przygotowania:
Przytoguj rozczyn: wymieszaj łyżką 50ml ciepłego mleka z drożdżami i łyżką mąki. Odstaw na 10 minut.
2. Jaja wymieszaj z mlekiem, słodzikiem i olejem. Dodaj mąkę i dokładnie zmiksuj.
3. Do ciasta dodaj rozczyn i odstaw całość na 30 minut do wyrośnięcia ciasta.
4. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aż zmiękną. Odlej wodę i zblenduj daktyle z cynamonem.
5. Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą z daktyli i cynamonu i zawiń w roladę. Pokrój 2-3cm kawałki aby powstały “ślimaki”
6. Wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 20 minut.
Czas czytania: 2min Suszone owoce to bogactwo witamin i składników odżywczych. Polecane na przekąskę i zdrową alternatywę dla słodyczy. Suszone jabłka, daktyle, śliwki czy banany stanowią doskonały dodatek
Czas czytania: 4min Dość regularnie opisujemy Wam różne schorzenia jelit oraz porady, jak zadbać o układ pokarmowy i profilaktycznie go wspomagać. Przy chorobach takich jak SIBO, czy IBS
Czas czytania: 2min Potas jest jednym z najważniejszych pierwiastków w ludzkim organizmie. Reguluje pracę układu nerwowego, wpływa na skurcze mięśni oraz uwalnianie hormonów. Jego niedobór (zwany hipokaliemią), może
Czas czytania: 2min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy