Bułeczki cynamonowe
Jeśli jesteś fanem cynamonu to koniecznie wypróbuj cynamonowe bułeczki ślimaki. Takie bułeczki przypominają nam smak drożdżówki kiedy się chodziło do szkoły. Dzisiaj proponujemy powrót do tych luźnych czasów.
Czas czytania: < 1 min

Jeśli jesteś fanem cynamonu to koniecznie wypróbuj cynamonowe bułeczki ślimaki. Takie bułeczki przypominają nam smak drożdżówki kiedy się chodziło do szkoły. Dzisiaj proponujemy powrót do tych luźnych czasów.

Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej/pszennej
  • 2 jaja kurze
  • 25g oleju rzepakowego
  • 25g świeżych drożdży
  • 100ml mleka
  • 50g daktylicynamon
  • słodzik

Sposób przygotowania:

  1. Przytoguj rozczyn: wymieszaj łyżką 50ml ciepłego mleka z drożdżami i łyżką mąki. Odstaw na 10 minut.

2. Jaja wymieszaj z mlekiem, słodzikiem i olejem. Dodaj mąkę i dokładnie zmiksuj.

3. Do ciasta dodaj rozczyn i odstaw całość na 30 minut do wyrośnięcia ciasta.

4. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aż zmiękną. Odlej wodę i zblenduj daktyle z cynamonem.

5. Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą z daktyli i cynamonu i zawiń w roladę. Pokrój 2-3cm kawałki aby powstały “ślimaki”

6. Wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 20 minut.

Polecamy również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy