Buraki – dlaczego powinny znaleźć się w Twojej diecie?

buraki.650x0
Czas czytania: 3 min

Buraczki zjadamy już od małego dziecka. Któż zna nie zna takich dań jak barszczyk czy ćwikła, która gości jako dodatek do obiadu na każdym polskim stole. Na co dzień jednak nie zastanawiamy się nad tym, jak zdrowe są buraki. A szkoda…

Warto poświęcić trochę uwagi i dowiedzieć się jakie wartości dla naszego organizmu niesie ze sobą spożywanie tego jakże smacznego warzywa.


Jakie składniki odżywcze mają buraki?

Burak, choć skromny z wyglądu zawiera mnóstwo składników mineralnych. Podstawowe to magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Dodatkowo zawiera też cez i rubid. Buraki są też źródłem witamin z grupy B oraz C, A, E i K, a także antyoksydantów, błonnika pokarmowego i kwasu foliowego. Najważniejszym bogactwem buraka są zawarte w nim antyocyjany i flawonoidy, które posiadają właściwości hamujące rozwój nowotworów.
To prawdziwa skarbnica zdrowia. Niestety podczas gotowania, jak wiele innych warzyw, tracą wiele swoich składników odżywczych. Dlatego też warto pić buraczane soki, które możemy smakowo urozmaicić dodatkiem np. jabłek.
Pod względem kaloryczności buraki są warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach zawierają tylko 43 kcal.

Jakie są właściwości zdrowotne buraka?

  1. Regulują ciśnienie krwi. Rozszerzają naczynia krwionośne i ułatwiają przepływ krwi.
  2. Dzięki zawartym przeciwutleniaczom pomagają w usuwaniu wolnych rodników i działają antynowotworowo.
  3. Betalainy, dzięki którym buraczki zawdzięczają swój kolor mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
  4. Spowalniają procesy starzenia się organizmu, w tym również skóry
  5. Poprawiają siłę mięśni i zwiększają wydolność fizyczną.
  6. Wspomagają regenerację organizmu po chemioterapii
  7. Pomaga zapobiegać infekcjom i przeziębieniom
  8. Pozytywnie wpływa na pracę układu mięśniowego, krwionośnego
  9. Wspomaga procesy pamięciowe i funkcjonowanie mózgu
  10. Wzmacnia kości i zęby
  11. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu
  12. Niweluje zgagę
  13. Łagodzi objawy menopauzy
  14. Odtruwa wątrobę

Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego spożywania ich powinny unikać osoby chore na cukrzycę. Nie są także zalecane osobom z kamicą nerkową – szczególnie jej szczawianowo-wapniowo postacią.
Spożywanie buraków jest natomiast wskazane u dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży, które są zagrożone niedoborami kwasu foliowego i anemią.

Propozycje dań z buraków:

Barszcz
Ćwikła z chrzanem
Buraczki gotowane z imbirem
Carpaccio
Pesto buraczane
Hummus buraczany
Risotto z sokiem z buraka
Pieczony burak z warzywami bulwiastymi typu ziemniak czy seler
Kaszotto
Kotleciki buraczane
Jako dodatek do sałatek
Chipsy z buraka z piekarnik
Brownie buraczane
Mus z buraka i czekolady

Najzdrowszą formą spożywania buraka jest wspomniany przez nas wcześniej sok.

Jak zrobić smaczny sok z buraka?
Przygotuj:

1 buraka
1 marchew
1 jabłko
Pół pomarańczy
Kawałeczek imbiru
125 ml wody

Buraka, marchew i jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj. Następnie dodaj pomarańczę, wodę i posiekany korzeń imbiru. Ponownie wszystko zblenduj. Powstałą „masę” przecedź przez sitko. Uzyskasz wtedy klarowny i delikatny w smaku, pyszny sok.

W okresie jesienno- zimowym warto wprowadzić do codziennej diety buraczany zakwas. Można go przyrządzić naprawdę szybko.
Potrzebujesz:
0,5 kg buraków
0,5 litra wody – wcześniej przegotowanej, o pokojowej temperaturze
Pół łyżki soli
4 ząbki czosnku
Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, po plasterku korzenia chrzanu i imbiru, po pół łyżeczki: kopru i kminku.
Jak zrobić?
Buraki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Rozgnieć czosnek
Przygotuj solankę: wlej do garnka wodę i wsyp do niej sól.
Nastaw zakwas: wyparz słoiki, na dno słoików wsyp przyprawy. Włóż buraki i zalej je solanką. Solanka musi przykrywać wszystkie buraki. Słoiki przykryj zakrętką, ale jej nie zakręcaj – dzięki temu gazy wydzielające się w procesie fermentacji będą miały ujście. Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, jak najdalej okna.
Teraz rozpoczyna się okres fermentacji. Przez około tydzień zaglądaj do swojego zakwasu codziennie. Jeśli na jego powierzchni pojawi się biała piana, zbierz ją. Po około 5 dniach możesz spróbować zakwas. Jeśli Ci smakuje przecedź przez sitko do wyparzonej butelki. Zamknij i schowaj do lodówki. Taki zakwas możesz przechowywać w niej kilka tygodni.

Smacznego 🙂


ProjektSukces
www.projekt-sukces.pl

Polecamy także:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty