Brzmi wybornie? Gwarantujemy, że właśnie taki jest nasz domowy burger! Czarna bułka wygląda zjawiskowo a sos z mango dodaje egzotycznego smaku całej potrawie. Burgery mogą być zdrowe i ten zdecydowanie do takich należy! Bułkę możecie oczywiście kupić gotową w sklepie aby przyśpieszyć przygotowanie dania.
Składniki na bułkę:
- 250g mąki pszennej lub orkiszowej
- 10g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka masła
- 30ml ciepłej wody
- 120ml mleka 1,5%
- 3 kapsułki węgla aktywnego (można zakupić w aptece)
- czarny sezam do posypania
Sposób wykonania:
1.Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy łyżeczkę mąki i odstawiamy na bok na kilka minut.
2.Mleko podgrzewamy w garnku na małym ogniu z dodatkiem masła. Jeśli masło się rozpuści to odstaw mleko do ostygnięcia.
3.Mąkę wymieszaj z solą i węglem. Dodaj mleko z masłem oraz wcześniej przygotowane drożdże. Wyrabiaj ciasto mikserem bądź dłońmi. W razie potrzeby podsyp mąką aby ciasto nie było lepkie.
4.Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1h.
5.W tym czasie możesz przygotować kotlet drobiowy oraz sos.
6.Z gotowego ciasta uformuj 2-3 bułki okrągłe, posyp sezamem i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 12-15 minut.

Sos mango chutney:
- 100g świeżego mango
- 100g majonezu (może być light)
- 1/4 białej cebuli
- sól, curry
1.Zblenduj wszystkie składniki dokładnie aby powstał kremowy sos.
Pozostałe składniki:
- 300g zmielonego mięsa drobiowego
- 1 jajo kurze
- 5g oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- dowolne warzywa: sałata, cebula czerwona, pomidor, ogórek kiszony
1.Mięso mielone wymieszaj z przyprawami i jajkiem. Uformuj kulki i spłaszcz je. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek z każdej strony po 3-4 minuty.
2.Podaj gotową bułkę z kotletem drobiowym, warzywami i sosem z mango.
Spróbuj również: