Caponata to włoski gulasz z bakłażanem, selerem naciowym i oliwkami. Zobacz jak zrobić ten włoski gulasz.
Składniki na dwie porcje:
- 200g chudej wołowiny
- 1 bakłażan
- 10g oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 1 łodyga selera naciowego
- łyżka octu winnego
- 400g passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych z puszki
- dwie łyżki zielonych oliwek
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
- 500g młodych ziemniaków
Wołowina potrzebuje dość długo aby zmięknąć dlatego jeśli chcesz szybszą wersję obiadu zamień ją na pierś z kurczaka bądź indyka którą możesz dodać do gulaszu.
Sposób przygotowania:
Wołowinę pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku gotuj ją na bulionie warzywnym bądź wodzie na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Wołowina powinna się tak gotować przez ok 1,5 godziny.
- Bakłażana pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno. Seler i oliwki pokrój drobno.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz bakłażana. Duś pod przykryciem przez 3-4 minuty.
3. Dodaj seler naciowy i oliwki. Zalej octem winnym i pomidorami. Przypraw.
4. Na sam koniec dodaj na miękko ugotowaną wołowinę.
5. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj bez obierania w lekko osolonej wodzie przez 20-25 minut. Podaj z caponatą i wołowiną.
Polecamy również: