Caponata z oliwkami, bakłażanem, wołowiną i młodymi ziemniakami w mundurkach

Caponata z oliwkami, bakłażanem, wołowiną i młodymi ziemniakami w mundurkach
Caponata to włoski gulasz z bakłażanem, selerem naciowym i oliwkami. Zobacz jak zrobić ten włoski gulasz.
Czas czytania: < 1 min

Caponata to włoski gulasz z bakłażanem, selerem naciowym i oliwkami. Zobacz jak zrobić ten włoski gulasz.


Składniki na dwie porcje:

  • 200g chudej wołowiny
  • 1 bakłażan
  • 10g oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • łyżka octu winnego
  • 400g passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych z puszki
  • dwie łyżki zielonych oliwek
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • 500g młodych ziemniaków


Wołowina potrzebuje dość długo aby zmięknąć dlatego jeśli chcesz szybszą wersję obiadu zamień ją na pierś z kurczaka bądź indyka którą możesz dodać do gulaszu.

Sposób przygotowania:
Wołowinę pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku gotuj ją na bulionie warzywnym bądź wodzie na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Wołowina powinna się tak gotować przez ok 1,5 godziny.

  1. Bakłażana pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno. Seler i oliwki pokrój drobno.

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz bakłażana. Duś pod przykryciem przez 3-4 minuty.

3. Dodaj seler naciowy i oliwki. Zalej octem winnym i pomidorami. Przypraw.

4. Na sam koniec dodaj na miękko ugotowaną wołowinę.

5. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj bez obierania w lekko osolonej wodzie przez 20-25 minut. Podaj z caponatą i wołowiną.

Polecamy również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju