Ten posiłek to totalny hit! Chleb w jajku znamy raczej z tego, że zużywa się ostatki starego chleba tak aby się nie zmarnował. Natomiast chleb w jajku to generalnie świetny i szybki posiłek. Dodatek pasty z awokado i łososia wędzonego dodaje temu daniu to coś!
Składniki:
- 2 jaja kurze
- 5g oliwy z oliwek
- 2 kromki chleba żytniego (ok. 80-100g łącznie)
- sól, pieprz, inne ulubione przyprawy
- 1/2 awokado
- sok z cytryny
- 1/4 czerwonej cebuli
- 30g łososia wędzonego
- garść rukoli
- garść pomidorków

Sposób wykonania:
1.Jajka roztrzep w głębokim talerzu do zupy wraz z solą, pieprzem i opcjonalnie innymi przyprawami.
2.Następnie namaczaj chleb przez kilkanaście sekund z każdej strony w roztrzepanym jajku. Z talerza od razu nakładaj chleb na patelnię.
3.Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smaż chleb z obu stron aż jajko się zetnie.
4.Awokado obierz, wydrąż miąższ ze środka i w misce widelcem rozdrobnij go. Cebulę posiekaj drobno i dodaj do awokado. Polej pastę obficie sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli i dobrze wymieszaj.
5.Podaj chleb w jajku z pastą z awokado, łososiem wędzonym oraz pomidorkami i rukolą.
Spróbuj również: