Zastanawiasz się, dlaczego Twoje frytki z batatów nie wychodzą takie chrupkie i smaczne jak te w restauracji? Zdradzimy Ci tajemny składnik i sposób przygotowania idealnych frytek z batatów! Gwarantujemy, że nie będą odstawać smakiem od tych z Twojej ulubionej restauracji!
Składniki:
- 230g batata (jedna sztuka)
- 5g oliwy z oliwek
- łyżeczka skrobi ziemniaczenej
- sól, papryka słodka, tymianek suszony (możesz dać swoje ulubione przyprawy)

Sposób przygotowania:
1.Batata umyj, obierz i pokrój w słupki przypominające frytki.
2.Gotowe pokrojone frytki wrzuć do miski. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z przyprawami. Frytki spryskaj oliwą z oliwek i wymieszaj tak, aby olej rozprowadził się równomiernie. Następnie dalej mieszając delikatnie posypuj frytki mieszanką skrobiową. Frytki zaczną się robić lepkie i matowe od mąki. Skrobia ziemniaczana powoduje, że frytki będą chrupkie a nie wiotkie i miękkie.
3.Wyłóż frytki na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).
4.Gotowe frytki podaj przykładowo z grillowaną piersią z kurczaka i mizerią lub sałatką.