Chrupiące frytki z batatów

IMG_1492
Czas czytania: < 1 min

Zastanawiasz się, dlaczego Twoje frytki z batatów nie wychodzą takie chrupkie i smaczne jak te w restauracji? Zdradzimy Ci tajemny składnik i sposób przygotowania idealnych frytek z batatów! Gwarantujemy, że nie będą odstawać smakiem od tych z Twojej ulubionej restauracji!

Składniki:

  • 230g batata (jedna sztuka)
  • 5g oliwy z oliwek
  • łyżeczka skrobi ziemniaczenej
  • sól, papryka słodka, tymianek suszony (możesz dać swoje ulubione przyprawy)

Sposób przygotowania:

1.Batata umyj, obierz i pokrój w słupki przypominające frytki.

2.Gotowe pokrojone frytki wrzuć do miski. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z przyprawami. Frytki spryskaj oliwą z oliwek i wymieszaj tak, aby olej rozprowadził się równomiernie. Następnie dalej mieszając delikatnie posypuj frytki mieszanką skrobiową. Frytki zaczną się robić lepkie i matowe od mąki. Skrobia ziemniaczana powoduje, że frytki będą chrupkie a nie wiotkie i miękkie.

3.Wyłóż frytki na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).

4.Gotowe frytki podaj przykładowo z grillowaną piersią z kurczaka i mizerią lub sałatką.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju