Ciasto cytrynowe z makiem i serkiem

ciasto cytrynowe
Świetnie nadaje się jako ciasto śniadaniowe bądź coś słodkiego do kawy. Zobacz jak zrobić ciasto cytrynowe z makiem w wersji oczywiście fit.
Czas czytania: < 1 min

Świetnie nadaje się jako ciasto śniadaniowe bądź coś słodkiego do kawy. Zobacz jak zrobić ciasto cytrynowe z makiem w wersji oczywiście fit.


Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • słodzik (ksylitol, słodzik w płynie do wypieków)
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jaja kurze
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 100ml mleka
  • skórka z cytryny
  • sok wycisnięty z cytryny
  • 150g serka homogenizowanego 0% tłuszczu

Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszaj mąkę, mak, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny.

2.W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, jogurto naturalny, słodzik, rozpuszczone masło, jaja kurze.

3.Do suchych składników dodawaj mokre dokładnie miksując aż powstanie jednolita masa.

4.Przełóż ciasto do małej foremki i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 minut.

5.Serek homogenizowany wymieszaj z sokiem z cytryny, skórką z cytryny oraz słodzikiem.

6.Ostudzone ciasto posmaruj serkiem i posyp makiem.

Ciasto cytrynowe z makiem

Polecamy także:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty