Ciasto czekoladowe z cukinią

IMG_2917
Czas czytania: < 1 min

Gwarantujemy, że to ciasto nie smakuje jak gorszy fit zamiennik. Dzięki cukinii ciasto jest wilgotne a w smaku jest praktycznie niewyczuwalne! Przy okazji zaliczamy jedną porcję warzyw. Koniecznie wypróbuj to mocno czekoladowe ciasto z cukinią.

Składniki:

  • 500g startej cukinii
  • 3 jaja kurze
  • słodzik (w płynie lub ksylitol)
  • 120ml oleju rzepakowego
  • 350g mąki orkiszowej/pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 40g kakao ciemnego naturalnego

Sposób przygotowania:

1.Białko jaja kurzego ubij na sztywną pianę.

2.Cukinię umyj i zetrzyj na tarce.

3.Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i kakao. Następnie wymieszaj mokre składniki ze sobą. Do mokrych składników dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Następnie dosyp suche składniki i miksuj do połączenia składników.

4.Ubite białko dodaj łyżka i delikatnie wymieszaj z ciastem.

5.Przelej ciasto do foremki keksówki i wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 40-45 minut.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju