Jeśli jesteś fanem ciast drożdżowych wypróbuj tą fit wersję która smakiem absolutnie nie odstaje od zwykłego z cukrem.
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki orkiszowej
- 60g masła
- 30g świeżych drożdży
- słodzik w tabletkach lub płynie
- 150g śliwek
- 150ml mleka 1,5%
- 2 jaja kurze

Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzej w rondelku aż będzie ciepłe ale nie zbyt gorące. Dodaj drożdże i słodzik. Mieszaj aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na chwilę.
2.Do miski daj mąki, masło, jaja. Dolewaj mleko jednocześnie miksując.
3.Odstaw ciasto pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4.Ułóż ciasto w foremce, dodaj na wierzch pokrojone śliwki.
5.Wstaw ciasto do piekarnika wstępnie na 20 minut w 160 stopniach. W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Przepis na fit kruszonkę
- 50g mąki orkiszowej
- 40g masła
- słodzik (w płynie lub ksylitol)
1.Widelcem lub łyżką ucieraj masło z mąką i słodzikiem. W razie potrzeby dodaj mąki.
2.Po 20-25 minutach pieczenia wyjmij ciasto na chwilę, posyp kruszonką i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz kolejne 15-20 minut. (Łącznie ciasto powinno się pięć ok 40 minut.)
Spróbuj również: