Ciasto drożdżowe z śliwką i kruszonką

IMG_2928
Czas czytania: < 1 min

Jeśli jesteś fanem ciast drożdżowych wypróbuj tą fit wersję która smakiem absolutnie nie odstaje od zwykłego z cukrem.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki orkiszowej
  • 60g masła
  • 30g świeżych drożdży
  • słodzik w tabletkach lub płynie
  • 150g śliwek
  • 150ml mleka 1,5%
  • 2 jaja kurze

Sposób przygotowania:

1.Mleko podgrzej w rondelku aż będzie ciepłe ale nie zbyt gorące. Dodaj drożdże i słodzik. Mieszaj aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na chwilę.
2.Do miski daj mąki, masło, jaja. Dolewaj mleko jednocześnie miksując.
3.Odstaw ciasto pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4.Ułóż ciasto w foremce, dodaj na wierzch pokrojone śliwki.
5.Wstaw ciasto do piekarnika wstępnie na 20 minut w 160 stopniach. W tym czasie przygotuj kruszonkę.

Przepis na fit kruszonkę

  • 50g mąki orkiszowej
  • 40g masła
  • słodzik (w płynie lub ksylitol)

1.Widelcem lub łyżką ucieraj masło z mąką i słodzikiem. W razie potrzeby dodaj mąki.
2.Po 20-25 minutach pieczenia wyjmij ciasto na chwilę, posyp kruszonką i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz kolejne 15-20 minut. (Łącznie ciasto powinno się pięć ok 40 minut.)

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty