Wygląda apetycznie, jest szybkie w wykonaniu dzięki warstwom i robi wrażenie! Wypróbuj ciasto smaczne i wyjątkowo niskokaloryczne. Przygotuj małą tortownicę o średnicy 15-18cm.
Składniki na spód:
- 3 jaja kurze
- 60g mąki pszennej lub orkiszowej
- słodzik
- 15g kakao ciemnego naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę jogurtową:
- 500g jogurtu naturalnego 2% (np. z Lidla)
- 10g żelatyny
- słodzik
- aromat waniliowy
Składniki na mus truskawkowy:
- 250g truskawek (mogą być mrożone)
- 250ml wody
- słodzik
- 10g żelatyny

Sposób wykonania:
1.Białko jaj ubij na sztywną pianę miksując na średnich obrotach ok 5-10 minut. Dodaj słodzik oraz żółtka. Miksuj jeszcze przez chwilę.
2.Mąkę wymieszaj z kakao i szczyptą proszku do pieczenia. Szpatułką dodawaj sypkie składniki do ubitego białka i delikatnie mieszaj.
3.Ciasto przełóż do foremki tortowej i piec w 160 stopniach przez ok 25-35 minut aż do wyrośnięcia. Gotowe ciasto pozostaw do wystudzenia.
4.Pianka jogurtowa: Jogurt naturalny wyjmij już dużo wcześniej z lodówki i przelej do miski tak aby uzyskało temperaturę pokojową i nie był zimny. Wymieszaj ze słodzikiem i aromatem.
5.Żelatynę rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i mieszaj do połączenia składników.
6.Miksując mikserem energicznie dodaj żelatynę do pozostałego jogurtu.
7.Przelej jogurt od razu na biszkopt czekoladowy. Pozostaw w lodówce na ok 15-20 minut aż delikatnie zgęstnieje.
8.Truskawki zblenduj z wodą i słodzikiem. Rozpuść ponownie żelatynę we wrzątku aż do całkowitego rozpuszczenia i cały czas blendując truskawki dodawaj żelatynę. Przelej na warstwę jogurtową i odstaw ciasto to wystygnięcia do lodówki na kilka godzin.
9.Po wyjęciu ciasta pokrój na kwadraty bądź trójkąty.
Spróbuj również: