Ciasto trójwarstwowe z pianką jogurtową i musem truskawkowym

IMG_2572
Czas czytania: 2 min

Wygląda apetycznie, jest szybkie w wykonaniu dzięki warstwom i robi wrażenie! Wypróbuj ciasto smaczne i wyjątkowo niskokaloryczne. Przygotuj małą tortownicę o średnicy 15-18cm.

Składniki na spód:

  • 3 jaja kurze
  • 60g mąki pszennej lub orkiszowej
  • słodzik
  • 15g kakao ciemnego naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na piankę jogurtową:

  • 500g jogurtu naturalnego 2% (np. z Lidla)
  • 10g żelatyny
  • słodzik
  • aromat waniliowy

Składniki na mus truskawkowy:

  • 250g truskawek (mogą być mrożone)
  • 250ml wody
  • słodzik
  • 10g żelatyny

Sposób wykonania:

1.Białko jaj ubij na sztywną pianę miksując na średnich obrotach ok 5-10 minut. Dodaj słodzik oraz żółtka. Miksuj jeszcze przez chwilę.

2.Mąkę wymieszaj z kakao i szczyptą proszku do pieczenia. Szpatułką dodawaj sypkie składniki do ubitego białka i delikatnie mieszaj.

3.Ciasto przełóż do foremki tortowej i piec w 160 stopniach przez ok 25-35 minut aż do wyrośnięcia. Gotowe ciasto pozostaw do wystudzenia.

4.Pianka jogurtowa: Jogurt naturalny wyjmij już dużo wcześniej z lodówki i przelej do miski tak aby uzyskało temperaturę pokojową i nie był zimny. Wymieszaj ze słodzikiem i aromatem.

5.Żelatynę rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i mieszaj do połączenia składników.

6.Miksując mikserem energicznie dodaj żelatynę do pozostałego jogurtu.

7.Przelej jogurt od razu na biszkopt czekoladowy. Pozostaw w lodówce na ok 15-20 minut aż delikatnie zgęstnieje.

8.Truskawki zblenduj z wodą i słodzikiem. Rozpuść ponownie żelatynę we wrzątku aż do całkowitego rozpuszczenia i cały czas blendując truskawki dodawaj żelatynę. Przelej na warstwę jogurtową i odstaw ciasto to wystygnięcia do lodówki na kilka godzin.

9.Po wyjęciu ciasta pokrój na kwadraty bądź trójkąty.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty