„U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką”… i cynamonem 🙂 Cynamon to przyprawa, która u wielu z nas przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Ale to nie jedyna zaleta tego złotobrązowego pyłku. Przeczytaj, dlaczego warto brać przykład z naszych babć i na co dzień używać cynamonu w swojej kuchni.
Właściwości cynamonu
Cynamon to przyprawa o lekko korzennym aromacie. Dla większości ludzi bardzo smaczna, a przy tym regularne jej spożywanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Powinniśmy dodawać ją do potraw szczególnie zimą, gdyż ma właściwości rozgrzewające i stymulujące nasz układ odpornościowy. Ma ona także pewne zdolności bakteriobójcze.
Cynamon może być także stosowany jako element profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, gdyż reguluje poziom cholesterolu we krwi. Także pacjenci z problemami metabolicznymi czy osoby na diecie nie powinny stronić od cynamonu, który jest naturalnym termogenikiem. W pewnym stopniu podnosi on metabolizm, czyli poprawia przemianę materii. Oczywiście należy pamiętać, że dodawanie go w dużych ilościach do trzech posiłków dziennie, nie spowoduje natychmiastowego przyspieszenia metabolizmu. Jednak jako jeden z elementów, może się do tego przyczynić.
Jeśli twoja codzienna aktywność zawodowa lub szkolna wymaga mnóstwa skupienia, nie sięgaj od razu po kawę czy napoje energetyczne. Zacznij od naturalnych sposobów, na przykład właśnie cynamonu. Jego kolejną pozytywną właściwością jest bowiem zdolność do poprawy pamięci i koncentracji. Ponadto cynamon zawiera spore ilości makro- i mikroelementów takich, jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
Jaki cynamon wybrać?
Cynamon znajdziemy w każdym sklepie spożywczym czy supermarkecie. Jest niedrogi i łatwo dostępny. Każdy rodzaj tej przyprawy będzie korzystny dla naszego zdrowia, jeśli jednak chcemy jak najpełniej wykorzystać jej potencjał, najlepiej wybrać cynamon cejloński. Jest to odmiana uprawiana na terenie Indii, Sri Lanki, Indonezji, a także Birmy. Jest mniej popularna od dostępnych w supermarketach odmian chińskich i nieco od nich droższa, ale zawiera więcej prozdrowotnych właściwości. Z łatwością dostaniemy cynamon cejloński w sklepach ze zdrową żywnością, a także zamówimy w Internecie.
Gdzie dodawać cynamon?
Przyjęło się, że cynamon jest dobrym dodatkiem do potraw słodkich. Szarlotka z cynamonem brzmi pysznie, jednak by korzystać ze zdrowotnego potencjału tej przyprawy, nie polecamy zjadać codziennie kilku kawałków tego ciasta 🙂 Są lepsze i zdrowsze sposoby. Dodawaj cynamon do owsianek, placuszków, jogurtów czy domowego muesli. Poniżej znajdziesz pomysły na potrawy z cynamonem w roli głównej:
Racuszki cynamonowe z jabłkiem i rodzynką
Odrywane dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonem
Warto wiedzieć, że cynamon świetnie pasuje także do potraw wytrawnych. Sprawdzi się jako dodatek do wszelkich sosów i gulaszów, szczególnie z kuchni hinduskiej, choć nie tylko. Także zupy-kremy, na przykład dyniowa, lubią się z cynamonem. Próbuj, eksperymentuj i korzystaj z właściwości cynamonu. Na zdrowie!