Sezon zimowy w pełni, choroby nie próżnują. Warto szukać naturalnych sposobów na poprawę odporności. Jednym z nich są ciepłe i pożywne zupy pełne wartości odżywczych.
Zupy jako źródło warzyw
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Badania pokazują, że mamy z tym niemały problem. Codzienna miska zupy „załatwi” nam jedną z pięciu sugerowanych porcji. Możemy w ten sposób zjeść warzywa, których na surowo nie bylibyśmy w stanie spożyć. Oczywiście w trakcie obróbki termicznej część witamin i minerałów zanika, jednak wciąż jest to bardzo dobre źródło wartości odżywczych. Co więcej, niektóre warzywa zyskują podczas ogrzewania. Należy do nich na przykład pomidor, w którym znajduje się likopen – przeciwutleniacz dużo lepiej przyswajany po przetworzeniu.
Zupa jako posiłek lekkostrawny
Zupy to bardzo delikatny, lekkostrawny rodzaj posiłku. Tego typu dania są bardzo „lubiane” przez nasz układ pokarmowy. To właśnie one stanowią najlepiej tolerowany rodzaj posiłków, nawet przy różnego rodzaju chorobach, także układu pokarmowego. Również temperatura podania decyduje o korzystnym wpływie zup na nasz układ trawienny. Ciepłe posiłki są przyjazne dla naszych żołądków.
Zupa na odporność
Z jednej strony rozgrzewające zupy to bomba wartości odżywczych pochodzących z warzyw. Z drugiej strony ich korzystny wpływ na układ immunologiczny pochodzi także z produktów mięsnych użytych do ich przygotowania. W szczególności zupy długo gotowane na kościach zwierzęcych zawierają w sobie działające przeciwzapalnie składniki mineralne takie, jak magnez, wapń, potas i fosfor. Co więcej dostarczają one także kolagenu i elastyny korzystnie wpływających na układ kostny, a także poprawiających stan cery, włosów i paznokci . Składniki odżywcze zawarte w zupach cechują się dodatkowo szybką i łatwą przyswajalnością.
Zupy na odchudzanie
Większość zup to posiłki sycące, lecz niskoenergetyczne. Mimo że zawierają niewielką ilość kalorii, potrafią zaspokoić głód na długo. Dzieje się tak z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Te właściwości zup są szczególnie istotne w procesie odchudzania. Dodatkowo błonnik korzystnie wpływa na pracę naszych jelit.
Zupa jako szybki sposób na wartościowy posiłek
Przygotowanie zupy nie zajmuje zwykle więcej niż pół godziny. Nawet wolno gotowane wywary na kościach, po dodaniu odpowiednich składników, gotują się same. Możemy przygotować naraz dużą porcję, która starczy na kilka dni. Wszystko dzięki temu, że zupy możemy spokojnie przechowywać w lodówce nawet przez pięć dni. Większość z nich, na drugi czy trzeci dzień, nabiera jeszcze lepszego smaku. Jeśli przez te kilka dni nie zjemy całej porcji, pozostałą część możemy zamrozić. W ten sposób zabezpieczamy się na czas, kiedy całkowicie nie mamy możliwości przygotować świeżego, wartościowego posiłku.
Sprawdź nasze przepisy na pyszne i zdrowe zupy!
Zupa krem z pieczonej papryki z grzankami