Sushi zyskało w Polsce na ogromnej popularności. I nic w tym złego gdyby nie ta duża ilość cukru dodawana do ryżu który powoduje, że to danie staje się istną bombą kaloryczną bogatą w sacharozę. Spróbuj zdrową i domową wersję sushi na którą będziesz mógł sobie pozwolić zdecydowanie częściej niż na tą wersję tradycyjną. Ryż do sushi wymaga odpowiedniego przygotowania aby było równie smaczne jak to w restauracji.

Składniki:
- 100g ryżu do sushi
- słodzik (w płynie lub w tabletkach do rozpuszczenia)
- 2 algi nori do sushi
- serek philadelphia
- ogórek zielony
- 100g łosoś wędzony
- sos sojowy
Sposób przyrządzenia:
1.Ryż gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut (zależnie od instrukcji na opakowaniu). Odstaw garnek z ognia, dodaj słodzika do ryżu i zamieszaj. Odstaw garnek z ryżem wraz z wodą pod przykryciem na kolejne 15 minut na bok – bez gotowania. Dopiero po tym czasie odcedź ryż z wody i pozostaw znów na kilka minut pod przykryciem aby wyschnął.
2.Kiedy ryż już będzie zbity i kleisty nałóż na algi nori po połowie ryżu i rozprowadź równomiernie (jak na zdjęciu). Błyszcząca strona nori powinna być od spodu. Na środku nałóż serek philadelphia, łososia wędzonego i ogórka pokrojonego w słupki. Zawiń nori za pomocą maty bambusowej. Aby rogi się skleiły namocz je delikatnie wodą.
3.Gotowe rolki z sushi pokrój na kawałki i podaj z sosem sojowym.
Spróbuj również: