Domowe sushi z łososiem wędzonym i serkiem philadelphia

IMG_1734
Czas czytania: < 1 min

Sushi zyskało w Polsce na ogromnej popularności. I nic w tym złego gdyby nie ta duża ilość cukru dodawana do ryżu który powoduje, że to danie staje się istną bombą kaloryczną bogatą w sacharozę. Spróbuj zdrową i domową wersję sushi na którą będziesz mógł sobie pozwolić zdecydowanie częściej niż na tą wersję tradycyjną. Ryż do sushi wymaga odpowiedniego przygotowania aby było równie smaczne jak to w restauracji.

Składniki:

  • 100g ryżu do sushi
  • słodzik (w płynie lub w tabletkach do rozpuszczenia)
  • 2 algi nori do sushi
  • serek philadelphia
  • ogórek zielony
  • 100g łosoś wędzony
  • sos sojowy

Sposób przyrządzenia:

1.Ryż gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut (zależnie od instrukcji na opakowaniu). Odstaw garnek z ognia, dodaj słodzika do ryżu i zamieszaj. Odstaw garnek z ryżem wraz z wodą pod przykryciem na kolejne 15 minut na bok – bez gotowania. Dopiero po tym czasie odcedź ryż z wody i pozostaw znów na kilka minut pod przykryciem aby wyschnął.

2.Kiedy ryż już będzie zbity i kleisty nałóż na algi nori po połowie ryżu i rozprowadź równomiernie (jak na zdjęciu). Błyszcząca strona nori powinna być od spodu. Na środku nałóż serek philadelphia, łososia wędzonego i ogórka pokrojonego w słupki. Zawiń nori za pomocą maty bambusowej. Aby rogi się skleiły namocz je delikatnie wodą.

3.Gotowe rolki z sushi pokrój na kawałki i podaj z sosem sojowym.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu