Domowy burger to jedno z najprostszych fit dań do zrobienia samemu w domu. Jeśli nie chcesz zrezygnować z tego fast foodu to polecamy zrobić własną odchudzoną fit wersję w domu. Zobacz jak zrobić fit burgera w domu i wykorzystaj nasz przepis na domowego burgera.
Składniki na dwa burgery:
- 200g mielonego mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka
- 1 cebula
- 1 jajo kurze
- 5g oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- dwie łyżki majonezu Light

Sposób przygotowania:
1.Małą lub średnią cebule posiekaj drobno.
2.Mięso mielone przypraw, i dodaj jedno jajko do masy. Widelcem ugniataj aż mięso i jajo się połączą. Dodaj posiekaną cebulę.
3.Uformuj z masy dwie kule i rozpłaszcz na 2cm kotlety.
4.Kotlety smaż na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie ok 3-4 minuty z każdej strony.
Surówka z kapusty czerwonej:
- 1/4 małej główki czerwonej kapusty
- 1 mała cebula
- 1/2 jabłka
- 5g oliwy z oliwek
- sól
Warzywa posiekaj drobno nożem lub maszyną do siekania warzyw. Wymieszaj czerwoną kapustę z cebulą i jabłkiem. Dodaj przyprawy i łyżeczkę oliwy z oliwek.
Teraz wystarczy złożyć burgera w całość. Bułkę pszenną (bądź inną np orkiszową lub graham) przekrój na pół i podgrzej na patelni lub w piekarniku. Nałóż na nią po kolej kotlet drobiowy, łyżkę majonezu light oraz surówkę z czerwonej kapusty.

Polecamy również: