Hummus to najbardziej klasyczna wegańska pasta! Jest ona świetnym zamiennikiem masła lub twarożku jeśli nie możesz jeść nabiału. Wypróbuj ten szybki przepis na odżywczą pastę która jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i błonnika!
Składniki:
100g odsączonej ciecierzycy z puszki
1 ząbek czosnku
10g tahini
10g oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Przyda Ci się blender z pojemniczkiem i ostrzą!
1.Do pojemniczka daj odsączoną ciecierzycę, przez praskę ściśnięty czosnek, tahini lub sezam, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy.
2.Blenduj bardzo dokładnie przez kilka minut aż powstanie gęsta i gładka pasta. Jeśli będzie zbyt gęsta dolej trochę wody.
3.Gotową pastę możesz od razu zjeść na pieczywie żytnim lub przechowywać w szczelnym pojemniczku w lodówce.
Czas czytania: 2min Suszone owoce to bogactwo witamin i składników odżywczych. Polecane na przekąskę i zdrową alternatywę dla słodyczy. Suszone jabłka, daktyle, śliwki czy banany stanowią doskonały dodatek
Czas czytania: 4min Dość regularnie opisujemy Wam różne schorzenia jelit oraz porady, jak zadbać o układ pokarmowy i profilaktycznie go wspomagać. Przy chorobach takich jak SIBO, czy IBS
Czas czytania: 2min Potas jest jednym z najważniejszych pierwiastków w ludzkim organizmie. Reguluje pracę układu nerwowego, wpływa na skurcze mięśni oraz uwalnianie hormonów. Jego niedobór (zwany hipokaliemią), może
Czas czytania: 2min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy