Falafele z ciecierzycy z natką pietruszki

IMG_2745
Czas czytania: < 1 min

Falafele to wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Są one świetnym zamiennikiem mięsa do obiadu a na dodatek dostarczają sporo białka, błonnika i składników odżywczych.

Składniki:

  • 200g ciecierzycy z puszki lub słoika
  • 2 jaja kurze
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, kumin
  • 10ml oliwy z oliwek
  • łyżka mąki orkiszowej

Sposób przygotowania:

1.Cebulę posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Smaż cebulę i czosnek na odrobinie oleju na patelni aż się zarumieni.

2.W pojemniczku przygotuj odsączoną ciecierzycę i dodaj jajka, przyprawy, oliwę z oliwek i łyżkę mąki. Dodaj cebulę z czosnkiem i dokładnie zblenduj masę ręcznym blenderem do połączenia składników.

3.Natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do masy mieszając łyżką.

4.Smaż kotleciki na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek z obu stron.

5.Podaj z jogurtem naturalnym lub innym sosem.

Spróbuj również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty