Fit carbonara z szynką i pieczarkami

IMG_2411
Czas czytania: < 1 min

Tradycyjna wersja obfituje w śmietanę z dodatkiem boczku. Ale na co dzień nie musisz rezygnować z takich rarytasów jak carbonara. Wypróbuj jej zdrowszą wersję z szynką i pieczarkami.

Składniki:

  • 60g makaronu penne
  • 3-4 pieczarki
  • szczypiorek
  • 1/4 cebuli
  • 60g szynki drobiowej
  • sól, pieprz czarny
  • 5g oliwy z oliwek
  • 50ml śmietany 12%
  • łyżeczka płaska mąki pszennej
  • 100ml mleka 1,5%

Sposób przygotowania:

1.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.Cebulę posiekaj drobno, szynkę pokrój w paseczki lub kostkę, pieczarki posiekaj w plastry.

3.Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę i pieczarki. Dorzuć szynkę po chwili. Śmietanę, mleko i mąkę dobrze wymieszaj trzepaczką. Zalej warzywa na patelni płynem i duś aż sos zgęstnieje. Dodaj przyprawy.

4.Podaj makaron z sosem i posyp szczypiorkiem.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Trening podczas miesiączki

Czas czytania: 2 min Tytułowy wątek rozważany jest bardzo często – zwłaszcza przez kobiety, które są na początku swojej przygody z treningami. Czy można trenować podczas miesiączki? Nie ma