Focaccia z szynką, mozzarellą i kolorową papryką.

fit pizza
Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Świetnie się nadaje do zapiekanek lub jako alternatywa do pizzy. Niektórzy nazywają ją fit pizza. Doskonale sprawdzi się jako kolacja, ale również świetnie nadaje się na lekki i zdrowy obiad. Jeśli planujesz spotkanie ze znajomymi to koniecznie musisz wypróbować ten przepis.
Czas czytania: < 1 min

Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Świetnie się nadaje do zapiekanek lub jako alternatywa do pizzy. Niektórzy nazywają ją fit pizza.
Doskonale sprawdzi się jako kolacja, ale również świetnie nadaje się na lekki i zdrowy obiad. Jeśli planujesz spotkanie ze znajomymi to koniecznie musisz wypróbować ten przepis.


Składniki na foccacię:

  • 350g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 10g świeżych drożdżypieprz, sól
  • 220ml ciepłej wody
  • 50g oliwy z oliwek 


Dodatkowo: suszony rozmaryn, kolorowa papryka.


Wykonanie
1. Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże, przyprawy, oliwę i ciepłą wodę. Mikserem lub robotem kuchennym ugniataj ciasto do połączenia składników.


2.Gotowe ciasto obtoczyć łyżką oliwy z oliwek i odstawić w misce na 1-2 godziny do wyrośnięcia.


3.Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blachę posypaną mąką tak aby się nie przykleiło do blachy. Ciasto ręcznie rozłożyć na blaszę i posypać rozmarynem. Odstawić na kolejne 30 minut.


4.Paprykę umyć i pokroić w paski. Wyrośnięte ciasto posyp papryką i wstaw do piekarnika na 20-25 minut w 225 stopni.

Polecamy również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu