Fruktoza negatywnie wpływa na układ odpornościowy

fruktoza-bv-870x400
Czas czytania: 2 min

Częste spożywanie produktów zawierających fruktozę może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – informują naukowcy ze Swansea University w Walii. Ich wnioski opublikowało pismo „Nature Communications”.

Fruktoza to cukier prosty, który w przemyśle spożywczym jest stosowany na szeroką skalę. Obecnie wchodzi w skład większości dostępnych na rynku produktów, co doprowadziło do tego, że jest spożywana w nadmiarze.

Występuje w postaci sacharozy, czyli białego cukru spożywczego (składa się na niego razem z glukozą), oraz syropu glukozowo-fruktozowego, znanego także jako kukurydziany (fruktoza składa się na niego w 42 proc.), który znajduje się w składzie praktycznie każdego produktu – od cukierków i napojów gazowanych po… chleb i wędliny.

Jej spożycie wzrosło, gdy na rynku pojawiło się bardzo dużo produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy, stanowiący tańszy i bardziej wydajny zamiennik cukru.

Nadmierna konsumpcja fruktozy prowadzi do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie, a także ma związek z cukrzycą typu 2, otyłością i niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Fruktoza powszechnie jest uważana za idealny substytut glukozy w diecie diabetyków: ma niski indeks glikemiczny (IG fruktozy = 20, dla porównania, IG sacharozy = 70), jest słodsza od cukru i co najważniejsze – jej wykorzystywanie przez organizm człowieka odbywa się bez udziału insuliny. Fruktoza, zamiast bezpośrednio trafić do krwiobiegu, ulega metabolizmowi w wątrobie, a konkretne przetworzeniu w glikogen i tłuszcze. Niestety, z badań naukowych wynika, że ubocznym produktem tych reakcji jest kwas moczowy. A długotrwale utrzymujący się wysoki poziom kwasu moczowego jest jednym z czynników ryzyka miażdżycy prowadzącej do stwardnienia tętnic. W związku z tym specjaliści z American Diabetes Association zalecają pacjentom chorym na cukrzycę, aby nie zastępowali już glukozy fruktozą.

Podczas badań laboratoryjnych prowadzonych na komórkach ludzi oraz myszy zaobserwowano, że fruktoza przeprogramowuje komórkowe szlaki metaboliczne i stymuluje zwiększoną produkcję cytokin prozapalnych.

Polecamy także:

Proteinowa pizza (na gryczano-twarogowym spodzie) – MEGAFORMA

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

A gdyby tak trochę pokory…

Czas czytania: 3 min Zdawać by się mogło, że nie jest niczym dziwnym, iż człowiek ze swej natury lubi być chwalony, doceniany i podziwiany. Bez względu na branżę, w

Udręka to niesłychana, kiedy bolą nas kolana…

Czas czytania: 4 min Ileż to razy w przypadku sportowców, osób aktywnych, czy nawet niespecjalnie usportowionych ludzi można usłyszeć: bolą mnie kolana. Staw kolanowy w ludzkim organizmie jest niewątpliwie

Głowa to podstawa!

Czas czytania: 3 min Kiedy trenujemy, czynnie uprawiamy sport i po prostu dbamy o swój wygląd i muskulaturę, często martwimy się o przysłowiowe spadki mięśniowe, kontuzje, czy ewentualnie serce.