Jeśli uwielbiasz czekoladowe pasty to fit nutella jest dla Ciebie!
Składniki na gofry:
- 200g mąki orkiszowej lub pszennej typ 650
- 250ml mleka 0,5%
- aromat waniliowy
- ksylitol bądź inny słodzik
- 2 jaja kurze
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na fit nutellę:
- 100g suszonych daktyli
- 50g orzechów laskowych
- 20g ciemnego kakao w proszku
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1.Białka jaj ubij na sztywną pianę.
2.Mąkę, mleko, żółtka, słodzik i aromat smiksuj na gładką masę.
3.Łyżka delikatnie dodawaj do masy ubite białko cały czas mieszając do połączenia składników. Nie śpiesz się mieszaniem aby masa nie opadła.
4.Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry na średniej mocy przez 3-4 minuty aż się zarumienią.
5.Po wyjęciu z gofrownicy połóż gofry na śito lub oprzyj o coś na stojąco tak aby po wystygnięciu nie zaszły wilgocią. Dzięki temu będą one chrupkie.
6.Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia. Odlej wodę z daktyli do kubeczka (nie wylewaj jej).
7.W miseczce umieść namoczone daktyle, orzechy laskowe, kakao i szczyptę soli. Zblenduj składniki na gładki krem ręcznym blenderem bądź w pojemniczku z ostrzą.
8.Gofry podaj z fit nutellą.