Gofry mogą być fit a nawet stanowić pełnowartościowe i zdrowe danie. Wypróbuj nasz przepis na najlepsze gofry które absolutnie niczym nie różnią się od swojej nie fit wersji – oprócz tym, że są zdrowsze!
Składniki na gofry:
- 200g mąki orkiszowej lub pszennej typ 650
- 250ml mleka 0,5%
- aromat waniliowy
- ksylitol bądź inny słodzik
- 2 jaja kurze
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na dodatki:
- 2 gruszki
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
- 50-70ml wody
- jogurt grecki

Sposób przygotowania:
1.Białka jaj ubij na sztywną pianę.
2.Mąkę, mleko, żółtka, słodzik i aromat smiksuj na gładką masę.
3.Łyżka delikatnie dodawaj do masy ubite białko cały czas mieszając do połączenia składników. Nie śpiesz się mieszaniem aby masa nie opadła.
4.Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry na średniej mocy przez 3-4 minuty aż się zarumienią.
5.Po wyjęciu z gofrownicy połóż gofry na śito lub oprzyj o coś na stojąco tak aby po wystygnięciu nie zaszły wilgocią. Dzięki temu będą one chrupkie.
6.Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
7.W małym garnku duś gruszkę pod przykryciem z dodatkiem wody, cynamonu i miodu aż zmięknie. Zdejmij przykrycie i duś jeszcze chwilę do wyparowania wody.
8.Gofry podaj z prażoną gruszką i jogurtem greckim.
Polecamy również: