Granola z kaszy gryczanej

Granola z kaszy gryczanej
Granolę owsianą już każdy zapewne zna. Ale czy próbowałeś granoli z kaszy gryczanej? Gwrantujemy, będziesz mile zaskoczony jej smakiem. Kasza po upieczeniu staje się mocno chrupiąca i idealnie nadaje się do serka lub jogurtu. Przepis na granolę z kaszy gryczanej?
Czas czytania: < 1 min

Granolę owsianą już każdy zapewne zna. Ale czy próbowałeś granoli z kaszy gryczanej? Gwrantujemy, będziesz mile zaskoczony jej smakiem. Kasza po upieczeniu staje się mocno chrupiąca i idealnie nadaje się do serka lub jogurtu. Przepis na granolę z kaszy gryczanej?

Składniki: 

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 24g miodu pszelegołyżeczka cynamonu
  • 10g siemienia lnianego
  • 20g nasion słonecznika
  • 20g dowolnych orzechów
  • 20g rodzynek lub żurawiny
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • opcjonalnie słodzik

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, prócz miodu i oleju kokosowego.

2. Olej kokosowy i miód delikatnie podgrzej aby się rozpuściły.

3. Gotową mieszankę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomierne. Polej olejem kokosowym i miodem. Jeśli trzeba wymieszaj całość tak aby równomiernie rozłożyć miód i olej kokosowy.

4. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut na górę-dół.

Po 10 minutach przemieszaj podczas pieczenia tak aby się nie spaliła.

5. Gotową granolę możesz przechowywać w szczelnym opakowaniu 1-2 tygodnie.

Polecamy również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu