Granolę owsianą już każdy zapewne zna. Ale czy próbowałeś granoli z kaszy gryczanej? Gwrantujemy, będziesz mile zaskoczony jej smakiem. Kasza po upieczeniu staje się mocno chrupiąca i idealnie nadaje się do serka lub jogurtu. Przepis na granolę z kaszy gryczanej?
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 24g miodu pszelegołyżeczka cynamonu
- 10g siemienia lnianego
- 20g nasion słonecznika
- 20g dowolnych orzechów
- 20g rodzynek lub żurawiny
- 2 łyżki oleju kokosowego
- opcjonalnie słodzik
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, prócz miodu i oleju kokosowego.
2. Olej kokosowy i miód delikatnie podgrzej aby się rozpuściły.
3. Gotową mieszankę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomierne. Polej olejem kokosowym i miodem. Jeśli trzeba wymieszaj całość tak aby równomiernie rozłożyć miód i olej kokosowy.
4. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut na górę-dół.
Po 10 minutach przemieszaj podczas pieczenia tak aby się nie spaliła.
5. Gotową granolę możesz przechowywać w szczelnym opakowaniu 1-2 tygodnie.
Polecamy również: