Jedzenie produktów sezonowych jest bardzo często wymieniane jako jedna z podstawowych zasad zdrowego odżywiania. O ile latem, wiosną, a nawet jesienią nie nastręcza to trudności, o tyle zima w Polsce nie obfituje w warzywa i owoce sezonowe. Co więc jeść zimą?
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Produkty sezonowe są najbogatsze w witaminy i składniki mineralne. Wzrastają w naturalnych warunkach, w swoim czasie, ich hodowla nie jest w żaden sposób sztucznie napędzana. Aby wyhodować na przykład truskawki w marcu niezbędne są sztuczna temperatura, sztuczne światło i inne czynniki – należy odtworzyć naturalne letnie warunki. Nie jest to jednak możliwe w stu procentach, na czym cierpi wartość odżywcza truskawek.
Podobnie jest z produktami, które pochodzą z innych krajów. Mimo że wzrastają we właściwym dla danego regionu sezonie, również nie zawierają właściwej wartości odżywczej. Jest tak ze względu na stosunkowo długi czas dostaw produktów spożywczych. Zanim trafią do nas warzywa i owoce z cieplejszych krajów, takich jak Hiszpania czy Włochy, muszą przebyć długą drogę. W tym czasie tracą swoje właściwości. Ponadto by zachowały świeżość i ładny wygląd muszą nierzadko być poddawane procesom chemicznym przy użyciu niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji konserwujących.
Warzywa i owoce zimowe
A więc jakie warzywa i owoce warto jeść zimą? Do typowo zimowych warzyw zaliczamy brukselkę. Jej zbiory rozpoczynają się w październiku, a kończą nawet w okolicach stycznia. Zbiory po pierwszych przymrozkach są jeszcze smaczniejsze, gdyż te małe kapustki nabierają wtedy słodyczy. Brukselka jest najbogatszym w białko warzywem z rodziny kapustnych. Zawiera ponadto dużą ilość folianów, a także sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. To również bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego.
Kolejnym zimowym warzywem jest jarmuż, którego zbiory zaczynają się późną jesienią i trwają całą zimę. Obfituje on w przeciwutleniacze, polecany jest także w diecie przeciwzapalnej. Zawiera bardzo dużo witaminy C, jednak by w pełni wykorzystać jej potencjał, powinniśmy spożywać zielone liście na surowo. Dodatkowo jarmuż zawiera karoten, witaminy z grupy B oraz witaminy PP, E, K i H, wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez.
Jeśli chodzi o warzywa i owoce typowo zimowe, to trudno tu znaleźć jakieś dodatkowe. Warto jednak spożywać produkty, których zbiory zaczynają się jesienią, a przechowywane w odpowiednich warunkach (suche i chłodne miejsca) zachowują swoje właściwości odżywcze nawet cały rok. Do warzyw i owoców całorocznych zaliczamy na przykład warzywa korzeniowe: marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, a także cebulę, buraki, czosnek, kapustę białą i czerwoną oraz owoce: jabłka i gruszki.