Sposoby na poprawę odporności to temat, który wraca co roku w sezonie jesienno-zimowym. Od niespełna dwóch lat budzi jeszcze większe zainteresowanie ze względu na pandemię koronawirusa. Niestety, układ immunologiczny to nie zamek z klocków, nie zbudujemy go w 5 minut. Ani nawet w kilka dni. By cieszyć się dobrym zdrowiem, niezależnie od sezonu infekcyjnego, należy wspierać odporność przez cały rok. W jaki sposób? Oto 5 sprawdzonych sposobów.
Zdrowa dieta
To najbardziej ogólna, ale i najważniejsza zasada budowania odporności. Dobre odżywianie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, także na układ immunologiczny. Podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce. Bardzo ważne, by w naszej kuchni dominowały produkty nieprzetworzone lub przetworzone w minimalnym stopniu. Używajmy przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, czosnek, imbir, chilli. Pamiętajmy też o wodzie, gdyż jej znaczenie dla naszego zdrowia jest nie do przecenienia. Unikajmy natomiast cukru, soli, słodyczy i produktów zawierających szkodliwe tłuszcze trans.
Aktywność na świeżym powietrzu
Nie od dziś wiadomo, że aktywność fizyczna ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. W kwestii odporności szczególnie korzystna jest ta wykonywana na świeżym powietrzu. Na dworze powinniśmy przebywać minimum godzinę dziennie, niezależnie od pory roku i pogody. Należy pamiętać, że aktywność fizyczna to nie tylko intensywne dyscypliny sportowe. W kwestii odporności sprawdzą się także zwykłe spacery.
Kiszonki
Włączenie do diety kiszonek jest jednym z najlepszych sposobów na wsparcie pracy naszych jelit. Stres, używki, antybiotyki – to wszystko bardzo niekorzystnie wpływa na naszą florę jelitową. Nie bez powodu mówi się, że 70% odporności pochodzi z jelit. By odpowiednio je regenerować, regularnie spożywajmy kiszone ogórki, kapustę i wszelkie inne kiszonki. To nieocenione, naturalne źródło probiotyków i prebiotyków, które utrzymują naszą florę jelitową w odpowiednim stanie.
Witamina D
Witamina D, nazywana także witaminą słońca, to jedyny suplement diety, który można zalecić właściwie każdemu, niejako w ciemno. Nie jesteśmy w stanie dostarczyć jej wraz z dietą. Nasze organizmy są za to w stanie wytworzyć ją pod wpływem działania promieni słonecznych. Niestety, w naszym klimacie słońce to „towar deficytowy”. Zimą i jesienią zdecydowanie należy suplementować witaminę D, tak istotną dla naszej odporności. Także latem, z uwagi na prace zawodową i liczne obowiązki, wielu z nas nie przebywa (w dodatku bez kremów z filtrem) odpowiednio długo na słońcu. Dla większości mieszkańców naszej strefy klimatycznej, suplementacja witaminą D, będzie korzystna przez cały rok.
Sen i regeneracja
W dzisiejszym, zabieganym świecie często zapominamy o odpoczynku. Poświęcamy się pracy zawodowej, pasjom, trenujemy i robimy masę innych, ważnych dla nas rzeczy. Przy tak aktywnym trybie życia zupełnie obce jest nam tzw. „nicnierobienie”. Często niedosypiamy, bo nie starcza nam na to czasu. Tymczasem regeneracja jest kluczowa dla utrzymania zdrowia, energii i wysokiego poziomu odporności na infekcje. Mówi się, że powinniśmy spać między 6 a 8 godzin na dobę. Jest to jednak bardzo indywidualna sprawa. Znajdźmy optymalną ilość snu dla nas – tyle, byśmy czuli się wyspani i mieli energię na codzienne obowiązki. Nasz układ immunologiczny nam za to podziękuje.