Jesienny gulasz z dynia, cukinią i jarmużem

IMG_2474
Czas czytania: < 1 min

Jesienny gulasz to świetne danie na szybko z patelni podane z kaszą pęczak.

Składniki:

  • 200g dyni hokkaido
  • 100g cukini
  • garść jarmużu
  • 5ml oliwy z oliwek
  • 120g piersi z kurczaka
  • przyprawa: suszone pomidory, czosnek, sól, pieprz
  • 200ml wody
  • 1/4 kostki bulionu warzywnego
  • 50g kaszy pęczak
  • opcjonalnie: kiełki do dekoracji

Sposób wykonania:

1.Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cukinie również umyj i pokrój w kostkę bez obierania. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub plastry.

2.Wodę zagotuj w czajniku i w misce rozpuść kostkę bulionową we wrzątku.

3.Na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie z oliwek dynię, cukinię i kurczaka przez 2-3 minuty. Po tym czasie zalej całość wcześniej przygotowanym bulionem. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut.

4.Dorzuć garść jarmużu oraz przyprawy: suszone pomidory, czosnek, pieprz i jeśli potrzeba sól. Jeśli sos jest jeszcze wodnisty to gotuj dalej bez przykrycia aby nadmiar wody wyparował i sos zgęstniał. Duś do uzyskania pożądanej gęstości sosu i miękkości warzyw.

5.Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6.Gulasz jesienny podaj z kaszą pęczak i kiełkami.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty