Jesienny gulasz to świetne danie na szybko z patelni podane z kaszą pęczak.
Składniki:
- 200g dyni hokkaido
- 100g cukini
- garść jarmużu
- 5ml oliwy z oliwek
- 120g piersi z kurczaka
- przyprawa: suszone pomidory, czosnek, sól, pieprz
- 200ml wody
- 1/4 kostki bulionu warzywnego
- 50g kaszy pęczak
- opcjonalnie: kiełki do dekoracji
Sposób wykonania:
1.Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cukinie również umyj i pokrój w kostkę bez obierania. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub plastry.
2.Wodę zagotuj w czajniku i w misce rozpuść kostkę bulionową we wrzątku.
3.Na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie z oliwek dynię, cukinię i kurczaka przez 2-3 minuty. Po tym czasie zalej całość wcześniej przygotowanym bulionem. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut.
4.Dorzuć garść jarmużu oraz przyprawy: suszone pomidory, czosnek, pieprz i jeśli potrzeba sól. Jeśli sos jest jeszcze wodnisty to gotuj dalej bez przykrycia aby nadmiar wody wyparował i sos zgęstniał. Duś do uzyskania pożądanej gęstości sosu i miękkości warzyw.
5.Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6.Gulasz jesienny podaj z kaszą pęczak i kiełkami.
Spróbuj również: