Kaszotto to świetne danie obiadowe na wykorzystanie resztek warzyw które zostały Ci przykładowo pod koniec tygodnia. Jest szybkie, różnorodne i odżywcze. Zobacz jak zrobić kaszotto gryczane!
Składniki:
- 50g kaszy gryczanej palonej
- 5ml oliwy z oliwek młoda marchewka
- fasolka szparagowa
- kalafior
- pomidorki koktajlowe
- 150g piersi z indyka
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Warzywa dokładnie umyj, kalafiora pokrój na mniejsze kawałki. Kalafiora możesz przyprawić ziołami.
3. Inyka pokrój w kostkę i przypraw (sól, pieprz lub zioła).
4. Jeśli posiadasz specjalny garnek do gotowania na parze z wkładami to świetnie! A jeśli nie, to zachęcamy do zaopatrzenia się w taki garnek gdyż w bardzo łatwy sposób można przyrządzać w nim warzywa na parze. W garnku zagotuj wodę i wrzuć indyka, nałóż wkładkę do gotowania na parze i ułóż w niej kalafiora, marchew i fasolkę szparagową. W taki sposób ugotujesz mięso i jednocześnie warzywa na parze.
5. Po 10-15 minutach sprawdź czy warzywa i mięso zdążyły zmięknąć i zdejmij garnek z ognia.
6. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Indyk i warzywa podsmaż na chwilę, dodaj kaszę gryczaną. Smaż przez 2-3 minuty i przełóż kaszotto na talerz. Na sam koniec dodaj pomidorki koktajlowe.
Polecamy również: