Kawa – daj się zaprosić na małą czarną

Filiżanka-kawy-695x462
Czas czytania: 4 min

Kawa pobudza nasze zmysły, dodaje energii, poprawia nastrój i jest dobrym pretekstem do towarzyskiego spotkania. Ale nie tylko. Liczne badania potwierdzają, że wpływa również  korzystnie na nasze zdrowie ! Poprawia pracę serca i układ krążenia, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i niektóre nowotwory.

Raport o kawie

W Europie co 7 sekund ktoś umiera na zawał albo udar mózgu. Choroby układu krążenia zabijają częściej niż nowotwory, choć to o raku mówi się jako o największym zabójcy. Lekarze od lat apelują o zmianę stylu życia, bo to głównie zła dieta, otyłość i brak aktywności fizycznej zwiększają ryzyko wystąpienia tych chorób. znaleźli też kolejnego sojusznika w walce z chorobami. Kawę! Coraz więcej badań wskazuje, że „mała czarna” może nas przed wieloma schorzeniami ochronić. Głównie za sprawą polifenoli, które mają silne właściwości przeciwzapalne, działają korzystnie na nasz organizm.

Kawa, znana nam od wieków, jest jednym z najchętniej spożywanych napojów na świecie. Szacuje się, że codziennie wypija się jej ponad 2 miliardy filiżanek. Wiele osób nie może bez niej rozpocząć dnia. Właściwości prozdrowotne kawy podkreśla Prof. dr hab. Artur Mamcarz, utytułowany kardiolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który pije nawet 5-6 filiżanek w ciągu dnia. Nie ma on wątpliwości, że kawa działa na nasz organizm korzystnie, w tym na układ sercowo-naczyniowy. “Nie wiem, skąd wziął się mit, że kawy nie powinny pić osoby z nadciśnieniem. Żadne wytyczne i zalecenia dotyczące leczenia nadciśnienia tętniczego nie wspominają o odstawieniu kawy. Za to podkreślają, iż powinno się ograniczyć spożycie soli, bo to właśnie chlorek sodu szkodzi najbardziej w przypadku nadciśnienia i zdrowia w ogóle” – mówi.

W 2014 r. w czasopiśmie kardiologicznym „Circulation” ukazał się artykuł dotyczący wpływu spożycia kawy na choroby sercowo-naczyniowe. Autorzy analizowali dane z 36 wcześniejszych badań (jest to tzw. metaanaliza), które objęły w sumie ponad 1,2 mln osób zdrowych i ponad 36 tys. już chorujących. Okazało się, że picie kawy nie tylko nie zwiększało ryzyka zachorowania, ale je zmniejszało. – Kawę mogą pić nawet osoby po zawale, jeśli oczywiście stosują leki zapisane przez lekarza.

Ochroni wątrobę, ratuje przed cukrzycą

W 2016 r. międzynarodowa grupa naukowców z IARC zmieniła wcześniejszą klasyfikację kawy – po analizie ponad 500 badań z różnych krajów, nie znalazła dowodów na to, że kawa działa rakotwórczo. Co więcej, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. – Jest coraz więcej badań naukowych, które udowadniają, że osoby pijące regularnie kawę, rzadziej chorują na nowotwory wątroby i jelita grubego. W publikacji z 2013 r. włoscy badacze uznali, że ryzyko wystąpienia raka wątroby u osób pijących kawę jest nawet o 40% mniejsze niż u osób, które nie sięgają po ten napój.

Ile filiżanek?

We wszystkim trzeba znać umiar, to samo dotyczy picia kawy. Z publikacji naukowych wynika, że najbardziej korzystne dla naszego organizmu jest umiarkowane picie kawy, czyli 3-5 filiżanek dziennie (400-500 mg). Tak uważają np. eksperci z Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej USA, który zajmuje się rekomendacjami żywieniowymi dla Amerykanów. W 2017 r. opublikowali oni wytyczne w tej sprawie. Eksperci radzą jednocześnie, aby nie pić bardzo gorącej kawy (powyżej 65°C). Międzynarodowa Agencja do Badań nad Rakiem ostrzega, że może to prowadzić do zachorowania na raka przełyku.

Czy kawa wypłukuje magnez?

jest to najczęściej pojawiający się MIT.
Skąd się w ogóle on wziął?
O tym, że kawa wypłukuje magnez z pewnością nie dowiedzieliśmy się z publikacji naukowej. Przypuszczalnie taką informację usłyszeliśmy w reklamach suplementów z magnezem

 Czy mit ten ma coś wspólnego z prawdą?

Z badań wynika, że spożycie 300mg kofeiny (3 filiżanki kawy) wiąże się z utratą ok 4 mg magnezu. Lecz kawa sama w sobie jest źródłem magnezu. Wypicie jednej filiżanki kawy dostarcza organizmowi około 7mg magnezu. Oznacza to, że jeżeli pijemy dziennie 3 filiżanki kawy, to tracimy 4 mg magnezu, ale dostarczamy 21 mg tego składnika.
Natomiast należy naznaczyć, że jego przyswajalność jest dosyć niska (ok 30%).Po uzględnieniu strat i przyswajaności łącznie ‘zyskujemy’ 3mg magnezu w 3 filiżankach kawy.

Kawa nie jest zbyt dobrym napojem nawadniającym i zaleca się wypicie jednej szklanki wody do jednej filiżanki kawy.

Ponadto należy podkreślić, że kawa nie może być traktowana jako panaceum na zmęczenie, bowiem nic nie zastąpi snu. Powinna być traktowana jako miły dodatek dnia, a nie panaceum na wszystko.

Żródła:
1. Ding M. et al., Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies, Circulation 2014, 129(6):643-59.
2. Bravi F. et al., Coffee reduces the risk for hepatocellular carcinoma: An updated meta-analysis, Clinical Gastroenteroloyand Hepatology 2013, 11:1413-1421.
3. Pelczyńska M., Bogdański P., Prozdrowotne właściwości kawy, Varia Medica 2019;3(4):311-317.
4. Van Dam R.M. et al., Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus, Lancet 2002, 360:1477-1478.
5. Zdrojewicz Z. i inni, Czy picie kawy jest zdrowe?, Medycyna Rodzinna 2016, 19(3):138-145.
6. Harvard Medical School, What is it about coffee? Harvard Health Publishing 2012

Polecamy także:

Catering dietetyczny coraz popularniejszy w Europie

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Podaruj sobie trochę optymizmu!

Czas czytania: 4 min Serotonina jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu odpowiedzialnym za np. kontrolę nastroju i samopoczucia, humor, czy procesy zasypiania, a także ma wpływ na potrzeby

Powroty – UNSTOPPABLE

Czas czytania: 2 min Czy są wśród nas fani zajęć grupowych fitness? Wiemy, że tak. A jeśli tak, to na pewno z radością przyjmiecie fakt, że już 2.10.2021 odbędzie

Prozdrowotne właściwości miodu

Czas czytania: 2 min Któż z nas nie lubi miodu? Jego słodki smak i zapach budzi w nas skojarzenia z dzieciństwa. Ma dobroczynne właściwości dla naszego organizmu, dlatego warto