Jeśli nie masz pomysłu na twaróg to łap przepis na najlepsze kluski leniwe! Robi się je w ekspresowym tempie, są wysokobiałkowe a przy okazji zastępują słodycz!
Składniki:
- 1 jajko
- 15g budyniu w proszku lub skrobi ziemniaczanej
- 35g mąki pszennej
- 250g twarogu chudego lub półtłustego
- trochę mąki do podsypania ciasta
- słodzik (np. ksylitol)
- 1 gruszka
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
1.Twaróg dokładnie wymieszaj z mąką (35g), proszkiem do budyniu (15g), słodzikiem i jajkiem. Możesz masę zblendować lub zmiksować aż powstanie gęsta papka.
2.Blat lub deskę podsyp łyżką mąki, masę wyłóż na blat i delikatnie dłońmi uformuj wałek podłużny w razie potrzeby podsypując mąką. Nożem krój ukośne kawałki.
3.Zagotuj wodę ze szczyptą soli, delikatnie przełóż kluski leniwe do gorącej wody (nie gotującej aby się nie rozwaliły). Gotuj przez kilka minut aż wypłyną na wierzch.
4.Przełóż na sitko i odczekaj aż ostygną.
5.Gruszkę pokrój w kostkę. Praż na patelni z dodatkiem wody i cynamonu pod przykryciem przez ok 3-4 minuty aż gruszka namięknie. Podaj z kluskami.