Kokosowe kulki Rafaello

kokosowe kulki rafaello
Kasza jaglana to jedna z najcenniejszych kasz a zarazem trudno ją przygotować w smaczny sposób ze względu na jej gorycz. Kasza jaglana na słodko smakuje rewelacyjnie szczególnie w połączeniu z kokosem i migdałami. Zobacz jak zrobić kokosowe kulki Rafaello!
Czas czytania: < 1 min

Kasza jaglana to jedna z najcenniejszych kasz a zarazem trudno ją przygotować w smaczny sposób ze względu na jej gorycz. Kasza jaglana na słodko smakuje rewelacyjnie szczególnie w połączeniu z kokosem i migdałami. Zobacz jak zrobić kokosowe kulki Rafaello!


Składniki:

  • 150g kaszy jaglanej
  • 100g wiórków kokosowychsłodzik (np ksylitol)
  • 50ml mleczka kokosowego (gęsta część)
  • 30g migdałówwiórki kokosowe do obtoczenia
Kokosowe kulki Rafaello

Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną gotuj w garnku dodając 600ml wody oraz 100ml mleczka kokosowego. Kasza powinna całkowicie wchłonąć płyn, a na końcu należy odstawić ją z ognia pod przykryciem i pozostawić do ostygnięcia oraz całkowitego wchłonięcia płynu.
2. Do kaszy jaglanej dodaj słodzik oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj całość. Ważne: nie blenduj kaszy jaglanej gdyż może się zrobić zbyt rzadka i nie ulepisz nią kulki.
3. Posiekaj migdały i również dodaj do masy.
4. Gotową masę włóż do zamrażalki na ok 15-20 minut. Tak schłodzoną masę łatwiej formuje się w kulki. Gotowe kulki obtocz w wiórkach kokosowych.
5. Przechowuj kulki Rafaello w lodówce.

Polecamy również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu