Kasza jaglana to jedna z najcenniejszych kasz a zarazem trudno ją przygotować w smaczny sposób ze względu na jej gorycz. Kasza jaglana na słodko smakuje rewelacyjnie szczególnie w połączeniu z kokosem i migdałami. Zobacz jak zrobić kokosowe kulki Rafaello!
Składniki:
- 150g kaszy jaglanej
- 100g wiórków kokosowychsłodzik (np ksylitol)
- 50ml mleczka kokosowego (gęsta część)
- 30g migdałówwiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną gotuj w garnku dodając 600ml wody oraz 100ml mleczka kokosowego. Kasza powinna całkowicie wchłonąć płyn, a na końcu należy odstawić ją z ognia pod przykryciem i pozostawić do ostygnięcia oraz całkowitego wchłonięcia płynu.
2. Do kaszy jaglanej dodaj słodzik oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj całość. Ważne: nie blenduj kaszy jaglanej gdyż może się zrobić zbyt rzadka i nie ulepisz nią kulki.
3. Posiekaj migdały i również dodaj do masy.
4. Gotową masę włóż do zamrażalki na ok 15-20 minut. Tak schłodzoną masę łatwiej formuje się w kulki. Gotowe kulki obtocz w wiórkach kokosowych.
5. Przechowuj kulki Rafaello w lodówce.
Polecamy również: