Kokosowy ryż na mleku instant z brzoskwinią

IMG_1168
Czas czytania: < 1 min

Próbowałeś kiedyś ryżu na mleku w wersji “instant”? Jest ona zdecydowanie szybsza w wykonaniu od tradycyjnej wersji i tak samo kremowa i smaczna. Polecamy jako posiłek potreningowy!

Składniki:

  • 60g ryżu jaśminowego
  • 250ml mleka 1,5%
  • 20g budyniu w proszku (najlepiej bez cukru)
  • słodzik
  • 20g odżywki białkowej (może być bez)
  • 10g wiórków kokosowych
  • 1 brzoskwinia

Sposób wykonania:

1.Ryż ugotuj w wodzie o 2-3 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu.

2.Odcedź ryż i odstaw na chwilę.

3.Do garnka wlej mleko ze słodzikiem i dodaj ugotowany wcześniej ryż.

4.Zagotuj mleko i zmniejsz ogień tak aby ryż doszedł do siebie jeszcze przez 2-3 minuty, dodaj wiórki kokosowe.

5.Proszek do budyniu rozpuść w odrobinie wody i energicznie mieszając dodaj do mleka z ryżem aż zgęstnieje.

6.Odstaw garnek z ognia. Po ostygnięciu opcjonalnie domieszaj odżywkę białkową. Podaj gotowy ryż na mleku z brzoskwinią.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty