Komosa ryżowa z cukinią, żurawiną, kurczakiem i orzechami nerkowca

IMG_2263
Czas czytania: < 1 min

Zdrowa i pożywna kolacja z formie sałatki z komosą ryżową. Jeśli nie jesz mięsa to śmiało możesz zamienić kurczaka na pieczone tofu. Przepis na pieczone tofu znajdziesz tu.

Składniki:

  • 60g komosy ryżowej
  • 120g piersi z kurczaka
  • 10g żurawiny suszonej
  • 15g orzechów nerkowca
  • garść rukoli
  • 100g cukinii
  • 5g oliwy z oliwek
  • sól, słodka papryka

Sos winegret:

  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1.Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.Pierś z kurczaka pokrój na drobniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą z dodatkiem soli i pieprzu. Gotuj przez 10-15 minut aż kurczak zmięknie. Odcedź go z wody i poszarp widelcem na drobniejsze kawałki.

3.Cukinię pokrój w kostkę. Dopraw solą i słodką papryką i podsmaż na oliwie z oliwek na patelni.

4.Komosę ryżową podaj z szarpanym kurczakiem, cukinią i posyp suszoną żurawiną, cukinią, orzechami nerkowca i rukolą.

5.Składniki do sosu dokładnie wymieszaj i polej danie sosem winegret.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju