Zdrowa i pożywna kolacja z formie sałatki z komosą ryżową. Jeśli nie jesz mięsa to śmiało możesz zamienić kurczaka na pieczone tofu. Przepis na pieczone tofu znajdziesz tu.
Składniki:
- 60g komosy ryżowej
- 120g piersi z kurczaka
- 10g żurawiny suszonej
- 15g orzechów nerkowca
- garść rukoli
- 100g cukinii
- 5g oliwy z oliwek
- sól, słodka papryka
Sos winegret:
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1.Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Pierś z kurczaka pokrój na drobniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą z dodatkiem soli i pieprzu. Gotuj przez 10-15 minut aż kurczak zmięknie. Odcedź go z wody i poszarp widelcem na drobniejsze kawałki.
3.Cukinię pokrój w kostkę. Dopraw solą i słodką papryką i podsmaż na oliwie z oliwek na patelni.
4.Komosę ryżową podaj z szarpanym kurczakiem, cukinią i posyp suszoną żurawiną, cukinią, orzechami nerkowca i rukolą.
5.Składniki do sosu dokładnie wymieszaj i polej danie sosem winegret.
Spróbuj również: