IMG_3572
Czas czytania: < 1 min

Dietetyczny kopiec kreta na czekoladowym biszkopcie z pianką jogurtową

Składniki na spód:

  • 4 jajek
  • 80g mąki orkiszowej
  • 20g kakao ciemnego w proszku
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g ksylitolu lub słodzika w płynie

Pozostałe składniki:

  • 2 banany
  • jogurt naturalny 800ml
  • słodzik/ksylitol
  • 10g żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku
Kopiec kreta z bananem

Przygotowanie:

Białko jaja kurzego oddziel od żółtek i w misce ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez chwilę do połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj mąkę orkiszową, kakao, mąkę ziemniaczaną i słodzik. Przygotuj szpatułkę sylikonową lub drewnianą. Mąkę z kakao dodaj do ubitych białek po łyżce jednocześnie cały czas delikatnie mieszając.

Gotowe ciasto na biszkopt przelej do foremki o średnicy ok. 20cm. Piecz ciasto w piekarniku w 160 stopniach przez 40-50 minut.

Banany pokrój w plastry. Jogurt naturalny zmiksuj ze słodzikiem. Następnie rozpuść żelatynę we wrzątku. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu.

Odkrój wierzchnią warstwę biszkoptu tak aby wyrównać jego powierzchnię. Ciasto które odkroisz pokrusz na drobne kawałki.

Biszkopt włóż z powrotem do foremki, ułóż plastry banana na biszkopcie i zalej całość jogurtem z żelatyną. Gotowe ciasto posyp okruszkami biszkoptu. Odstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy