Kopytka z indykiem w sosie chimichurri i surówką z czerwonej kapusty z pestkami dyni
Składniki na indyka w sosie chimichurri:
- 200g fileta z indyka
- 10ml oliwy z oliwek
- 20g musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 100ml bulionu (może być z kostki lub słoiczka)
- 1 łyżeczka mąki
Składniki na kopytka:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 110g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 małe jajo kurze
- szczypta soli
Składniki na surówkę:
- 150g czerwonej kapusty
- 30g jogurtu greckiego
- 10g pestek dyni
- 5ml oleju rzepakowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Filet z indyka pokrój w kostkę. W 100ml wody rozpuść szczyptę kostki bulionowej bądź dodaj 1/4 łyżeczki bulionu w żelu ze słoiczka. Do bulionu dodaj musztardę, ocet jabłkowy, mąkę, przez praskę przeciśnięty czosnek. Dobrze wymieszaj składniki trzepaczką.
Rozgrzej patelnię teflonową z dodatkiem oliwy z oliwek i smaż indyka przez 2-3 minuty. Zalej indyka sosem bulionowym i duś pod przykryciem kilka minut a jeśli sos będzie zbyt gęsty to duś bez przykrycia aż sos zgęstnieje.
Ziemniaki obierz, przekrój w na cztery i gotuj w posolonej wodzie ok. 15-20 minut. Ziemniaki odcedź i odstaw do wystygnięcia. Ugotowane ziemniaki zblenduj lub zmiel w maszynie na gładką masę bez grudek. W misce umieść zmielone ziemniaki, dodaj mąkę, jajko i sól. Dokładnie ugniataj ciasto do połącznia składników. Ciasto powinno być elastyczne ale nie mokre lub zbyt kleiste. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i stwórz wałek podłużny o średnicy ok 3cm. Pokrój na kawałki delikatnie po skosie tak aby otrzymały charakterystyczną formę kopytek. Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem szczypty soli, zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut kopytka aż wypłyną.
Czerwoną kapustę i natkę posiekaj drobno. Wymieszaj kapustę razem z natką, jogurtem, olejem i przyprawami.
Kopytka podaj z indykiem w sosie chimichurri i surówką.
Spróbuj również: