Kopytka z indykiem w sosie chimichurri

IMG_3417
Czas czytania: 2 min

Kopytka z indykiem w sosie chimichurri i surówką z czerwonej kapusty z pestkami dyni

Składniki na indyka w sosie chimichurri:

  • 200g fileta z indyka
  • 10ml oliwy z oliwek
  • 20g musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 100ml bulionu (może być z kostki lub słoiczka)
  • 1 łyżeczka mąki

Składniki na kopytka:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 110g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 małe jajo kurze
  • szczypta soli

Składniki na surówkę:

  • 150g czerwonej kapusty
  • 30g jogurtu greckiego
  • 10g pestek dyni
  • 5ml oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Kopytka z indykiem i surówką z czerwonej kapusty

Przygotowanie:

Filet z indyka pokrój w kostkę. W 100ml wody rozpuść szczyptę kostki bulionowej bądź dodaj 1/4 łyżeczki bulionu w żelu ze słoiczka. Do bulionu dodaj musztardę, ocet jabłkowy, mąkę, przez praskę przeciśnięty czosnek. Dobrze wymieszaj składniki trzepaczką.

Rozgrzej patelnię teflonową z dodatkiem oliwy z oliwek i smaż indyka przez 2-3 minuty. Zalej indyka sosem bulionowym i duś pod przykryciem kilka minut a jeśli sos będzie zbyt gęsty to duś bez przykrycia aż sos zgęstnieje.

Ziemniaki obierz, przekrój w na cztery i gotuj w posolonej wodzie ok. 15-20 minut. Ziemniaki odcedź i odstaw do wystygnięcia. Ugotowane ziemniaki zblenduj lub zmiel w maszynie na gładką masę bez grudek. W misce umieść zmielone ziemniaki, dodaj mąkę, jajko i sól. Dokładnie ugniataj ciasto do połącznia składników. Ciasto powinno być elastyczne ale nie mokre lub zbyt kleiste. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i stwórz wałek podłużny o średnicy ok 3cm. Pokrój na kawałki delikatnie po skosie tak aby otrzymały charakterystyczną formę kopytek. Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem szczypty soli, zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut kopytka aż wypłyną.

Czerwoną kapustę i natkę posiekaj drobno. Wymieszaj kapustę razem z natką, jogurtem, olejem i przyprawami.

Kopytka podaj z indykiem w sosie chimichurri i surówką.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy