Kopytka nie koniecznie kojarzą się ze zdrową kuchnią ale tak w zasadzie nie ma tu absolutnie nic niezdrowego! Śmiało możesz zrobić je jako dodatek do mięsa lub sosu warzywnego.
Składniki na kopytka:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 110g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 małe jajo kurze
- szczypta soli

Sposób wykonania:
1.Ugotowane ziemniaki zblenduj lub zmiel w maszynie na gładką masę bez grudek.
2.W misce umieść zmielone ziemniaki, dodaj mąkę, jajko i sól. Dokładnie ugniataj ciasto do połącznia składników. Ciasto powinno być elastyczne ale nie mokre lub zbyt kleiste. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
3.Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i stwórz wałek podłużny o średnicy ok 3cm. Pokrój na kawałki delikatnie po skosie tak aby otrzymały charakterystyczną formę kopytek.
4.Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem szczypty soli, zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut kopytka aż wypłyną.
5.Podaj kopytka np. z kurczakiem i kapustą kiszoną.
Spróbuj również: