Nie dajcie się zmylić tym, że w przepisie jest kasza jaglana! Te kulki naprawdę smakują genialnie. Kasza jaglana na słodko zdecydowanie smakuje lepiej niż na słono. A to głównie dlatego, że jest to raczej sucha kasza o lekko gorzkawym smaku. Wypróbuj ten deser a z pewnością go polubisz.
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 50g wiórek kokosowych + dodatkowo to obtoczenia
- 30g mąki migdałowej
- słodzik
- 100ml gęstego mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przepłucz przez bieżącą wodę. Dzięki temu pozbędziesz się część goryczy.
2.Gotuj kaszę jaglaną na wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź na sicie. Pozostał do wystygnięcia i wyschnięcia. Kasza jaglana musi być całkowicie sucha. Jeśli będzie mokra lub wilgotna masa wyjdzie za rzadka i nie ulepisz z niej kulek.
3.W misce wymieszaj kaszę jaglaną ze słodzikiem, mąką migdałową, wiórkami i mleczkiem kokosowym. Następnie zblenduj całość ale nie zbyt długo. Masa nie musi wyjść jednolita, mogą zostać grudki po kaszy jaglanej. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodaj więcej wiórek lub mąki migdałowej.
4.Wstaw całość do lodówki do ponownego ostygnięcia na ok 20-30 minut.
5.Z gotowej masy uformuj kulki i obtocz w wiórkach kokosowych.
6.Przechowywaj kulki w lodówce.
Spróbuj również: