Kurczak zapiekany fetą, szpinakiem i pomidorami

IMG_3067
Czas czytania: < 1 min

Przedstawiamy pomysł na obiad jeśli nie masz pomysłu na mięso. Filet z kurczaka można przyrządzi na wiele ciekawych sposobów a my polecamy Wam dziś pieczonego kurczaka z fetą, szpinakiem i pomidorami.

Składniki:

  • 200g piersi z kurczaka
  • garść świeżego szpinaku
  • 40g sera fety
  • 1 pomidor
  • przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (możesz użyć również innej podobnej mieszanki warzyw), sól
  • 5g oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1.Szpinak umyj, czosnek rozdrobnij przez praskę. Na oliwie z oliwek na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż szpinak z czosnkiem przez 2-3 minuty i odstaw patelnię z ognia.

2.Następnie pokrój fetę na drobną kostkę a pomidora w ćwiartki lub plastry.

3.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki piersi z kurczaka. Na pierś z kurczaka nałóż po kolei: szpinak z czosnkiem, fetę i plastry pomidora. Posyp całość mieszanką przypraw i wstaw do piekarnika w 180 stopniach na 20 minut.

4.Zapiekanego kurczaka z fetą, szpinakiem i pomidorem możesz podać z ziemniakami, ryżem brązowym lub kaszą bulgur.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy