Kwasy tłuszczowe Omega-6

af899fda-scalecrop-840x350
Czas czytania: 2 min

Jakiś czas temu opisywaliśmy kwasy omega-3, dziś zatem przyszedł czas na kwasy omega-6.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zalicza się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Słowo „nienasycone” oznacza, że w ich cząsteczce znajduje się więcej niż jedno wiązanie podwójne między atomami węgla. Są to związki niezbędne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. W kwestii podaży kwasów Omega-3 i Omega-6 najważniejszy jest ich stosunek do siebie – zachowanie ich równowagi. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w diecie wynosił 4:1 lub mniej. NNKT są konieczne do prawidłowego rozwoju tkanki nerwowej, układu immunologicznego i wzrostu u dzieci. Tym samym – analogicznie – ich wszelkie niedobory mogą skutkować zahamowaniem wzrostu, zmniejszonym wydzielaniem gruczołów łojowych, zmianami skórnymi (cienka, sucha, łuszcząca się skóra), większą podatnością na infekcje, upośledzeniem czynności fizjologicznych narządów i tkanek, a także przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia i bezpłodności.

Kwasy tłuszczowe omega-6 – właściwości

Suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6  jest stosowana w celu spowolnienia progresji chorób układu krążenia i zapobiegania ostrym problemom sercowo-naczyniowym. Stosowanie suplementacji znajduje też zastosowanie w profilaktyce chorób o podłożu zapalnym Waszej diecie występuję często (nieświadomy) błąd – nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w stosunku do omega-3. Zaleca się więc suplementację i zwiększenie spożycia wraz z żywnością głównie kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Kwasy tłuszczowe omega-6 działają przeciwstawnie do omega-3, zwiększając ryzyko zakrzepowe i stymulując wytwarzanie związków o działaniu prozapalnym. Czy oznacza to, że są złe? Absolutnie nie. Badania nie potwierdzają, aby kwasy tłuszczowe omega-6 korzystnie wpływały na profil lipidowy. Badania pokazują, że aby  obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL nie wystarczy samo zwiększenie podaży kwasów omega-3, ale musi ulec zmianie proporcja omega-6 do omega-3, czyli będziemy dążyć do obniżenia spożycia kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie, a zwiększenia omega-3. Stosunek ten odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób układu krążenia, jak i innych wspomnianych grup schorzeń.

Omega-3 a omega-6 – różnica

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają podwójne wiązanie – licząc od grupy metylowej – przy trzecim węglu, a omega-6 – przy szóstym. Zostawiając jednak kwestie chemii i różnice w budowie, mają przede wszystkim odmienne właściwości. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują aktywność przeciwzapalną, dzięki czemu są pomocne w terapii atopowego zapalenia skóry, depresji, nowotworów czy chorób układu krążenia. Przykładami związków z grupy omega-3 są: kwas α-linolenowy, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy tłuszczowe omega-6 wpływają prozapalnie i zwiększają reaktywność płytek krwi. Mimo, że należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ich ilość w diecie powinna być kontrolowana.

Kwasy tłuszczowe omega-6 – występowanie w żywności

Kwasy tłuszczowej omega-6 znajdują się głównie w olejach roślinnych takich jak słonecznikowy, rzepakowy, konopny, sojowy, kukurydziany, z wiesiołka dwuletniego, ogórecznika oraz krokosza bawarskiego, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Inne źródła to tofu, orzechy włoskie, migdały, pestki czarnej porzeczki.

Suplementacja kwasami omega-6 – dawkowanie

Suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-6 rzadko kiedy jest potrzebna (może dotyczyć osób, które ze względów medycznych muszą stosować dietę beztłuszczową). Zaleca się wówczas stosowanie preparatów zawierających pełne spektrum omega: omega-3, 6 i 9. Kwasy tłuszczowe omega-3 z kolei, są często wybieranym suplementem diety. Dla osób zdrowych standardowo zalecaną dawką jest 1g dziennie, natomiast jeśli występują choroby przewlekłe, lekarz lub dietetyk może zasugerować przyjmowanie 2, 4 lub więcej gramów dziennie, w zależności od schorzenia i stopnia jego zaawansowania.

Zważając na fakt, że nasza dieta jest często uboga w dobre kwasy omega-3, ale też nieodpowiednia jeśli chodzi o stosunek jednych do drugich, to suplement całości kwasów powinien być wprowadzony w naszą codzienną suplementację – zwłaszcza w przypadku osób bardzo aktywnych / czynnych sportowców.

Polecamy także:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju