Łączymy w pary! Produkty, które warto jeść razem, by osiągnąć maksimum zdrowotnych korzyści

Jakie produkty jeść razem?
Czas czytania: 2 min

Owoce, warzywa, przyprawy – to produkty, które same w sobie mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jeśli jednak chcemy wycisnąć z nich maksimum korzyści, warto wiedzieć, jak to zrobić. Jednym ze sposobów jest odpowiednie łączenie niektórych produktów. Poniżej pięć par, które w naszej kuchni powinny być nierozłączne.

Kurkuma i pieprz

Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, a także antyoksydacyjne – zwalcza wolne rodniki spowalniając procesy starzeniowe w organizmie. Pozytywnie wpływa na wątrobę i żołądek. Łagodzi również bóle menstruacyjne i poprawia odporność. Za korzystne właściwości kurkumy odpowiada zawarta w niej kurkumina. Warto wiedzieć, że piperyna zawarta w pieprzu wzmacnia działanie kurkuminy nawet stukrotnie.

Szpinak i cytryna

Szpinak jest bardzo dobrym, roślinnym źródłem żelaza. Mimo stosunkowo dużej zawartości, jego przyswajalność jest jednak dużo niższa niż z odzwierzęcych źródeł. Aby poprawić przyswajalność żelaza ze źródeł niehemowych (roślinnych) warto spożywać je z dobrym źródłem witaminy C. Wspomaga ona bowiem uwalnianie ferrytyny – białka odpowiedzialnego za magazynowanie żelaza, a następnie łączenie żelaza z transferyną – białkiem, które umożliwia przedostanie się żelaza z krwi do narządów. Dobrym sposobem jest na przykład skropienie surówki ze szpinaku sokiem z cytyny lub dodanie do niej papryki, która również jest świetnym źródłem witaminy C.

Pomidory i brokuły

Oba warzywa, ze względu na zawartość antyoksydantów, polecane są w profilaktyce nowotworowej. Szczególnie warte są uwagi mężczyzn, gdyż badania wykazują ich pozytywny wpływ na nowotwór prostaty. Okazuje się, że jedzenie pomidorów i brokułów w jednym posiłku pomaga zwalczyć nowotwór prostaty i jest skuteczniejsze niż spożywanie tych warzyw osobno. Polecamy na przykład lekką sałatkę z pomidorów i ugotowanych aldente brokułów skropioną oliwą z oliwek i posypaną płatkami migdałów. Jest nie tylko superzdrowa, lecz także pyszna!

Jarmuż i oliwa z oliwek

Jarmuż jest jednym z najbogatszych w związki odżywcze produktów na świecie. Zawiera niemal wszystkie możliwe witaminy, a także magnez, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, w tym wapń i potas, oraz sulforafan, który ma silne działanie antyoksydacyjne. By zwiększyć przyswajalność tych korzystnych substancji, w szczególności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, warto do jarmużu dodać dobrej jakości tłuszcz. Może być to oliwa z oliwek, ale także orzechy czy migdały, które tworzą także świetne połączenie pod kątem walorów smakowych.  

Fasola i kminek

Rośliny strączkowe, takie jak fasola, mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Są dobrym źródłem białka roślinnego, obfitują w witaminy i minerały. Dobrze jest włączać je do swojej diety, jednak u niektórych osób mogą powodować niestrawność, wzdęcia, gazy czy uczucie ciężkości. Warto wiedzieć, że z tego typu dolegliwościami, wywoływanymi przez strączki, można sobie łatwo poradzić. Należy w tym celu odpowiednio je przygotować. Ważne jest wcześniejsze moczenie nasion, a także dodanie do gotowania przypraw poprawiających strawność strączków. Należą do nich kminek, kmin rzymski, cząber, nasiona kopru włoskiego, kolendrę, majeranek, imbir, czosnek

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy