Jeśli masz trochę więcej czasu na przygotowanie smacznego obiadu bądź kolacji to koniecznie wybierz lasagne! Mamy dla Ciebie szybki i zdrowy przepis na to danie makaronowe.

Składniki na dwie porcje:
- 150-200g makaronu w płatach w zależności od zużycia
- 300g filetu z kurczaka lub indyka
- 400g passaty bądź pomidorów z puszki
- cebula
- sól, pieprz, słodka papryka
- 40g startej goudy
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
1.Możesz kupić gotowe mielone mięso drobiowe lub samemu w domu takowe przygotwać! Jeśli posiadasz blender z pojemniczkiem w łatwy sposób możesz zblendować mięso na mielonkę.
2.Cebulę posiekaj drobno. Na dobrze rozgrzanej patelni zeszklij cebulę na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż przez chwilę.
3.Płaty makaronu możesz zagotować na 4-5 minut we wrzącej wodzie aby delikatnie zmiękł.
4.W żaroodpornym nie dużym pojemniku ułóż pierwszą warstwę makaronu. Nałóż połowę mięsa z cebulą oraz połowę starej goudy i zalej obficie sosem pomidorowym. Na warstwę mięsną nałóż makaron w płatach i powtórz tę samą czynność do zużycia mięsa i makaronu. W optymalnym przypadku powinny wyjść trzy warstwy makaronu i dwie mięsa z goudą. Jeśli makaron nie jest całkowicie pokryty sosem pomidorowym to dolej tyle, aby było na równi z wierzchnią warstwą makaronu.
5.Wstaw naczynie do piekarnika w 180 stopniach na 20-25 minut. Gotową lasagne podaj z natką pietruszki.
Spróbuj również: