Lasagne z mielonym mięsem drobiowym w sosie pomidorowym i goudą

IMG_2105
Czas czytania: < 1 min

Jeśli masz trochę więcej czasu na przygotowanie smacznego obiadu bądź kolacji to koniecznie wybierz lasagne! Mamy dla Ciebie szybki i zdrowy przepis na to danie makaronowe.

Składniki na dwie porcje:

  • 150-200g makaronu w płatach w zależności od zużycia
  • 300g filetu z kurczaka lub indyka
  • 400g passaty bądź pomidorów z puszki
  • cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 40g startej goudy
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

1.Możesz kupić gotowe mielone mięso drobiowe lub samemu w domu takowe przygotwać! Jeśli posiadasz blender z pojemniczkiem w łatwy sposób możesz zblendować mięso na mielonkę.

2.Cebulę posiekaj drobno. Na dobrze rozgrzanej patelni zeszklij cebulę na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż przez chwilę.

3.Płaty makaronu możesz zagotować na 4-5 minut we wrzącej wodzie aby delikatnie zmiękł.

4.W żaroodpornym nie dużym pojemniku ułóż pierwszą warstwę makaronu. Nałóż połowę mięsa z cebulą oraz połowę starej goudy i zalej obficie sosem pomidorowym. Na warstwę mięsną nałóż makaron w płatach i powtórz tę samą czynność do zużycia mięsa i makaronu. W optymalnym przypadku powinny wyjść trzy warstwy makaronu i dwie mięsa z goudą. Jeśli makaron nie jest całkowicie pokryty sosem pomidorowym to dolej tyle, aby było na równi z wierzchnią warstwą makaronu.

5.Wstaw naczynie do piekarnika w 180 stopniach na 20-25 minut. Gotową lasagne podaj z natką pietruszki.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju