Można to danie nazwać ekspresową zapiekanką z patelni! Jest szybkie i proste i nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatkowo danie jest absolutnie bezmięsne! Nadaje się więc świetnie dla wegetarian.
Składniki:
- 80g makaronu świderki bądź inny
- 200g dyni piżmowej
- 1/2 małej cukinii
- 20g startej goudy
- 5g oliwy z oliwek
- 1/4 cebuli
- sól, pieprz, curry
- szczypiorek

Sposób wykonania:
1.Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź w sicie.
2.Dynię pokrój w kostkę i gotuj w wodzie przez ok 10-15 minut aż zmięknie. Odcedź, dodaj szczyptę soli i przyprawę curry i zblenduj na puree.
3.Cebulę posiekaj drobno a cukinię pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę razem z cukinią na oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
4.Dorzuć makaron i zalej całość puree z dyni. Duś przez 2-3 minut pod przykryciem.
5.Przełoż danie na głęboki talerz, posyp startą goudą oraz posiekanym szczypiorkiem.
Spróbuj również: