Makaron w sosie dyniowym z cukinią i goudą

IMG_2311
Czas czytania: < 1 min

Można to danie nazwać ekspresową zapiekanką z patelni! Jest szybkie i proste i nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatkowo danie jest absolutnie bezmięsne! Nadaje się więc świetnie dla wegetarian.

Składniki:

  • 80g makaronu świderki bądź inny
  • 200g dyni piżmowej
  • 1/2 małej cukinii
  • 20g startej goudy
  • 5g oliwy z oliwek
  • 1/4 cebuli
  • sól, pieprz, curry
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

1.Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź w sicie.

2.Dynię pokrój w kostkę i gotuj w wodzie przez ok 10-15 minut aż zmięknie. Odcedź, dodaj szczyptę soli i przyprawę curry i zblenduj na puree.

3.Cebulę posiekaj drobno a cukinię pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę razem z cukinią na oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

4.Dorzuć makaron i zalej całość puree z dyni. Duś przez 2-3 minut pod przykryciem.

5.Przełoż danie na głęboki talerz, posyp startą goudą oraz posiekanym szczypiorkiem.

Spróbuj również:

Social Media

Najpopularniejsze

Zapisz się do newslettera

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Rodzaje jogi

Czas czytania: 4 min Joga to piękna filozofia i piękny sport. Nie zawsze musisz być zwolennikiem tej filozofii, by uprawiać jogę jako zdrowy i uniwersalny sport. A jednak zanim

Placuszki dyniowe

Czas czytania: < 1 min Sezon na dynię ruszył już w pełni! Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem i smakuje również świetnie na słodko! Polecamy przygotować dynię w wolny dzień i

Fit carbonara z szynką i pieczarkami

Czas czytania: < 1 min Tradycyjna wersja obfituje w śmietanę z dodatkiem boczku. Ale na co dzień nie musisz rezygnować z takich rarytasów jak carbonara. Wypróbuj jej zdrowszą wersję z