Od wielu lat tematyka w obrębie naszych jelit jest bardzo szeroka i często poruszana na łamach branżowych portali, szkoleń, konferencji, czy po prostu w internetowych wpisach. Również my dość często piszemy w tym temacie – o ochronie mikrobioty, o najczęstszych chorobach jelit, czy o tym, co i w jaki sposób wpływa na ich funkcjonowanie.
Jelita, to część układu pokarmowego, a układ pokarmowy na pierwszym miejscu kojarzy nam się z jedzeniem.
Rodzajów diet i sposobów żywienia są obecnie krocie. Niektóre gloryfikowane – jako najlepsze. Inne krytykowane – jako niszczące organizm. Jednym ze sposobów żywienia branym często pod lupę – mającym grono przeciwników, jak i zwolenników – są diety wege.
To właśnie wpływ tych diet na mikrobiotę jelit omówimy po krótce w poniższym artykule.
______________________________________
Korzyści i zasadność diet wege
Badania pokazują, że zarówno dieta wegańska, jak i wegetariańska niosą ze sobą wiele korzyści, między innymi:
- zmniejszenie o 75 proc. ryzyka nadciśnienia tętniczego,
- zmniejszenie o 47-78 proc. ryzyka cukrzycy typu 2,
- zmniejszenie o 14 proc. ryzyka zachorowalności na raka.
Powyższe dane wyglądają bardzo dobrze, pytanie tylko – co z naszymi jelitami? Wzmożona ilość warzyw i owoców, a co za tym idzie – ogrom błonnika. Z jednej strony działa on na plus, ale z drugiej -nie u każdego jest tym, co akurat jelita przyswajają najlepiej.
Czy możemy mieć problemy przez to, że w diecie nie będzie mięsa?
Dane naukowe wykazują, że na diecie bezmięsnej stwierdza się większą ilość bakterii Prevotella, natomiast u osób spożywających białko zwierzęce i tłuszcze nasycone dominują bakterie Bacterioides. Jaka jest różnica i co za tym idzie? Bakteriom z rodzaju Prevotella przypisuje się działanie przeciwzapalne w przebiegu niektórych chorób, m.in. zapaleniu stawów i stwardnienia rozsianego.
Jedną z bakterii występujących w dużych ilościach u osób, których dieta jest bogata w prebiotyki, jest też Akkermansia muciniphila. Jej obecność z kolei wiąże się ze wzmocnieniem funkcji bariery jelitowej, zapobieganiem stanom zapalnym, otyłości i utrzymaniem homeostazy jelitowej.
Diety wege są też wiele bogatsze w błonnik pokarmowy, który bezpośrednio wpływa na większą różnorodność mikrobów w jelitach.
Innymi plusami wpływu diet wegańskich i wegetariańskich na mikrobiotę jelitową są:
- wzrost ilości produkowanych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (czyli źródła energii dla komórek nabłonka jelit),
- wzrost ilości polifenoli sprawia, że wzrasta liczba Bifidobakterii i Lactobacillusów w jelitach, dzięki którym występuje wzmożona ochrona układu sercowo-naczyniowego oraz działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
- zmniejszone ryzyko wystąpienia nieswoistego zapalenia jelit – w tym schorzeniu kluczowym jest bowiem fakt spożywania białka zwierzęcego, które to zmienia skład mikrobioty jelitowej (negatywnie). Zwiększa się liczba bakterii związanych z występowaniem chorób i dysbioz.
Warto pamiętać, że nasz układ trawienny to cecha indywidualna każdego z nas. Tak samo, jak struktura flory bakteryjno-jelitowej, która ów układ wypełnia. Idzie za tym fakt, że każdy z nas może inaczej reagować na trawienie poszczególnych produktów (czy to od zwierzęcych, czy pochodzenia roślinnego).
Powinniśmy na bieżąco obserwować reakcje naszego organizmu i wybrać taki model żywienia, który przynosi Nam najwięcej korzyści.
Polecamy także: