Morwa biała jest owocem występujący jako jeden ze składników herbat, czy suplementów. Jest bardzo często stosowana przez osoby odchudzające się. Co takiego w sobie kryje i jaki jest jej wpływ na organizm człowieka? Przekonajmy się.
Morwa biała (Morus alba) jest drzewem z gatunku liściastych, pochodzącym z Chin. W Europie pojawiła się dopiero w XIX w.. Uprawiana jest także w Polsce – co ciekawe – głównie w celach ozdobnych. Oprócz liści, drzewo morwy obfituje także w owoce i to one wykorzystywane są do przetworów, a owoce i liście do wyciągów herbat, czy jako składnik suplementów.
Metabolizm
Jedną z podstawowych właściwości morwy (współcześnie bardzo często wykorzystywaną) jest utrzymywanie równowagi metabolizmu węglowodanowego w organizmie.
Proces ten jest możliwy głównie dzięki liściom morwy. To właśnie w nich znajdują się substancje aktywne, które hamują rozkład węglowodanów złożonych (jak np. skrobia) co cukrów prostych (glukozy) – te z kolei wchłaniają się do krwi.
Precyzując – ma to taki plus, że np. wspomniana skrobia znajdująca się chociażby w ziemniakach, makaronach, czy wielu produktach zbożowych – nie powoduje nagłego wzrostu stężenia cukru we krwi. Prowadzi to do obniżenia poposiłkowej hipoglikemii. Mniejszy wyrzut cukru i jego stopniowe rozłożenie w czasie daje nam dłuższe poczucie sytości i najedzenia.
Rola kwercytyny
Jednym z ważniejszych składników morwy jest kwercytyna – odpowiadająca za utrzymanie odpowiedniej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów.
Kwercytyna należy też do flawonoli – związków mających zastosowanie w lecznictwie.
Wracając do kwestii metabolicznych, to właśnie stricte kwercytyna hamuje działanie enzymu o nazwie reduktaza aldozy, który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu powstałego z nadmiaru glukozy.
Mówiąc prościej – podwyższony poziom sorbitolu jest niekorzystny dla naszego zdrowia ze względu na występowanie powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego, nerek i oczu.
Skoro kwercytyna hamuje enzym, który z kolei „pobudza” sorbitol = jest bardzo ważna i pomocna w regulacji gospodarki cukrowej.
Kwercytyna dodatkowo wykazuje aktywność przeciwzapalną i przeciwalergiczną.
Morwa biała w leczeniu cukrzycy i przy odchudzaniu
Zmniejszenie stężenia glukozy we krwi – na które wpływa morwa biała – ogranicza (a nawet zapobiega) odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dzięki temu (i wymienionym wyżej właściwościom) znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy, ale także może pomóc tym, którym zależy na równowadze gospodarki cukrowej oraz utrzymywaniu masy ciała, czy jej redukcji.
Morwa biała pomocna przy zaburzeniach
Wskazuje się, że opisywany owoc wpływa korzystnie na nerki i wątrobę – wzmacniając je. Medycyna Wschodu podaje także, iż morwa leczy takie zaburzenia, jak zawroty głowy, czy paraliż. W leczeniu medycyną naturalną, zaleca się jej stosowanie w przypadkach anemii. Morwa wykazuje też właściwości przeciwdziałające siwieniu, nerwowości i bezsenności. Od dawien dawna stosuje się ją też przy wrzodach żołądka, zmniejszonej ruchomości stawowo, czy na suchy kaszel.
Morwa to także znamienity pogromca bakterii. Udowodniono, że liście morwy potrafią zwalczać różne drobnoustroje, np. gronkowca złocistego, czy salmonellę, a także bakterie wywołujące bóle brzucha i biegunki. To z kolei przyczynia się do prawidłowej pracy jelit – poprawy ich perystaltyki i regulacji wypróżnień.
Naczynia krwionośne
Nie tylko obniżanie poziomu glukozy, ale także trójglicerydów i cholesterolu we krwi – to kolejne zalety liści morwy. Aktywne związki zawarte w tej właśnie części – dzięki swojemu zastosowaniu – wykorzystuje się do leczenia chorób układu krążenia.
Morwa pomaga obniżyć poziom złej frakcji cholesterolu (LDL) przy jednoczesnym podnoszeniu tej dobrej (HDL). Zmniejsza się tym samym ryzyko zawału serca, miażdżycy, czy udarów.
Obrona przed rakiem
Wyciąg z korzenia morwy, to część, której przypisuje się działanie przeciwwirusowe oraz antynowotworowe. Badania kliniczne wykazują, że ów wyciąg hamuje rozwój czerniaka, czy białaczki. (Stwierdzonym jest – że dzięki zdolności do obniżania aktywności tyrozynazy – owoce morwy zapobiegają tworzeniu się ciemnych plam na skórze).
Odnośnie leczenia nowotworów, znaczenie mają też liście morwy, bowiem – ze względu na zawartość w nich flawonoidów i chlorofilu – są świetnym antyoksydantem.
Duże znaczenie wykazuje tu – opisana już wcześniej – kwercytyna. To właśnie ona chroni komórki, DNA i błony komórkowe przed uszkodzeniami powodowanymi działaniem wolnych rodników.
Dodatkowe zalety i właściwości
– wykorzystywana jako środek zapobiegający rozwojowi Alzheimera (składniki liści morwy hamują neurotoksyczność białek, które w dużej mierze odpowiadają za postępowanie choroby),
– liście morwy zawierają pewne ilości witamin z grupy B oraz witaminę PP, a te wykorzystuje się jako środek moczopędny, przeciwgorączkowy, a nawet pobudzający laktację,
Reasumując
Należy podkreślić, że morwa (przy całej swojej gamie zalet) nie jest magicznym produktem, który uleczy wszelkie choroby, czy schudnie za nas. Jest świetnym środkiem WSPOMAGAJĄCYM, ale nie magicznym. Wspomagającym w momencie, kiedy nasza dieta i aktywność fizyczną są na piątkę! J
Producenci suplementów, czy herbat zastrzegają, że produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych i nie powinien być stosowany w przypadku alergii na morwę, a także przez kobiety ciężarne i karmiące.
Tak, jak w przypadku większości suplementów, czy produktów wszelakiego rodzaju – szukając dobrego i działającego – należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość ekstraktu z morwy, która powinna być oczywiście, jak najwyższa.
Polecamy także: